Hirdetés

Fontos információgyűjtési eszközt jelent az Agrárminisztérium által március első napjaiban elrendelt gabonaexport-korlátozás, ám egyelőre sem a kivitelt nem lassította az intézkedés, sem az árakat nem mérsékelte. Az állam elővásárlási jogával egyelőre nem élt, így aztán minden exportra szánt tétel el is hagyta az országot – a szaktárca ráadásul a szakmával való egyeztetések után kifejezetten gyorsan, 1-2 nap alatt dönt az egyes szállítmányok sorsáról.

Az eddigi adatokból látszik, hogy várhatóan később sem fogyunk ki az egyre drágább terményekből.

Egyelőre nem igazolódtak be a március elején bejelentett, elvben május 15-ig élő gabonaexport-korlátozással kapcsolatos félelmek, igaz, az állami elővásárlási jog lehetőségével egyelőre nem élt az Agrárminisztérium. Mint azt Nagy István agrárminiszter a napokban az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: szükség volt itthon a gabona exporttilalom bevezetésére, véleménye szerint, ha ezt nem lépték volna meg, akkor egy hét alatt megvették volna az összes magyar gabonát a külföldi országok. Sikerült lassítani a folyamatot, még nem kellett megkötött szerződésre nemet mondani – tette hozzá.

Az első napokban volt bizonytalanság
A bejelentés hétvégéjén okozott zavarokat a gabonakereskedelemben az intézkedés, volt olyan, akiknél már össze volt készítve az exportáru, de le kellett rakodni a szabály értelmezéséig – mondta el a Portfolio-nak Pótsa Zsófia. A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára ugyanakkor megjegyezte: a kezdeti kellemetlenségek óta sokat javult a helyzet.

A rendelkezés elvben 30 napot ad a szaktárcának a döntésre, de az egyeztetéseink nyomán ez a gyakorlatban 1-2 napra rövidült, ennyi idő alatt dönt tehát az Agrárminisztérium arról, hogy élni kíván-e elővásárlási jogával. Erre mindeddig még egyetlen tétel esetében sem került sor – erősítette meg Pótsa Zsófia.

Gond nélkül megy a kivitel
A vitatott, bár a gabonakereskedők által is elfogadott intézkedés tehát nem valósította meg a vele kapcsolatos félelmeket, a gyakorlatban – az első napok bizonytalanságát nem számítva – nem okozott zavarokat a piacokon.

AZ EXPORT TOVÁBBRA IS ZAVARTALANUL ZAJLIK – mondta el a főtitkár.

Pótsa Zsófia szerint a rendelkezés érthető, és arra mindenképpen jó, hogy azonnali monitoring-eszközt biztosít a szaktárcának, hiszen a hónapokkal később rendelkezésre álló statisztikai adatok helyett azonnali képet ad arról, hogy mennyi gabona távozik a külpiacokra. „Egy jól kidolgozott, a piacot nem zavaró monitoring rendszer kialakítását mi is tudnánk támogatni, hiszen, ha egy ilyen szisztéma működne, világosan láthatóak lennének a kereskedelmi mozgások.”

Az exportra és az árakra egyelőre nincs hatással

A Portfolio-nak több, név nélkül nyilatkozó, a gabonakereskedelemre jó rálátással bíró szakember is megerősítette, hogy az intézkedést elfogadja a szakma, érdemi zavart nem okoz annak gyakorlati végrehajtása, ugyanakkor az információgyűjtésen kívül egyelőre nem látszik az igazi haszna.

Az elmúlt időszakban kiderült, hogy bár a kivitel nem állt le, arra nem kell számítani, hogy a magyar igényeket nem tudná fedezni a hazai készlet. Vélhetően ezért nem is avatkozott be a kormányzat olyan formában, hogy az elővásárlási jogával élt volna – mondta el a portfolonak egy mezőgazdasági vállalkozó, aki rendszeresen szállít terményt több európai országba is.
Hozzátette:  AZ INTÉZKEDÉS AZ ÁRAKAT SEM TUDTA MÉRSÉKELNI, HISZEN A TERMELŐK – LÁTVA A VILÁGPIACI ÁRAKAT – KIFEJEZETTEN MAGAS ÖSSZEGEKET KÉRNEK A TERMÉNYÉRT.

„Legtöbben nincsenek rászorulva a likviditásra, nem kockáztatnak tehát sokat azzal, ha magas árakat mondanak, hiszen ha nem adják el, várhatóan később még többet fog érni” – fogalmazott a vállalkozó.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás