Hirdetés

A Civil Díj zsűrije a Magyar Természetvédők Szövetségének és partnereinek – a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének, a Hungast csoportnak és a METRO Gasztroakadémiának – ítélte a legsikeresebb érdekérvényesítési projekt díját a Heti húsmentes nap a közétkeztetésben kampányért.

A NIOK Alapítvány alapította díjra 170 szervezet pályázott, a zsűri 10 kategóriában osztott ki elismeréseket. A természetvédők érdekérvényesítési kategóriában nyertes projektje keretében kétszáz iskolában és óvodában 12 ezer gyerek vett részt aktívan játékos foglalkozásokon, akciókban. 2023-ban több közétkeztető bevezette heti egy napon a húsmentes étkezést, országosan közel 150 000 gyereket érintően.

“A legfontosabbnak azt tartjuk, hogy a közgondolkodás részévé vált a kevesebb, de jobb minőségű hús fogyasztásának ideája Magyarországon. Ezt az tette lehetővé, hogy a diákok pozitívan fogadták a kezdeményezést, több helyen maguk kérték az iskola és az önkormányzat vezetését, hogy vezessék be a heti húsmentes étkezési napot” – mondta Farkas István Tamás, a Magyar Természetvédők Szövetsége társelnöke.

A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) elnöke, Zoltai Anna hangsúlyozta, hogy szakmai szövetségük évek óta nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatósági szempontok ismertetésére, melyre egyre több közétkeztető nyitott. Felismerik, hogy húsmentesen is lehet a fogyasztók ízlését kielégítő, finom, tápláló ételeket készíteni.

MTVSZ díj Farkas István és Kapitányné Sándor Szilvia

“Piacvezető étkeztetési szolgáltatóként mindig igyekeztünk élen járni az innovációkban, és egyfajta társadalmi felelősségvállalási indíttatással véleményformáló, edukációs feladatokat is ellátni, amelyekkel hozzájárulhatunk úgy a lakosság egészségesebb táplálkozási szokásaihoz, mint a mindannyiunk jövőjét jelentő Föld bolygó védelméhez. A heti egy húsmentes nap bevezetésével a szolgáltatási területünkön egyszersmind alternatívát tudunk mutatni arra is a fogyasztóinknak, hogy hús nélkül is lehetséges finom, tápláló, és kifejezetten változatos ételekkel gazdagítani az életünket” – fejtette ki Enyedi Csaba, a HUNGAST Csoport kommunikációs igazgatója.

“Azonnal támogattuk a kezdeményezést. A fenntarthatóság kiemelten fontos a mai világban, tekintettel az emberiség mérhetetlen fogyasztására. Az akciók közelebb viszik a gyerekeket a környezetvédelemhez az étkezésen keresztül” – emelte ki Bősze Ákos, a METRO HoReCa ágazatfejlesztési vezetője.

A díjat alapító NIOK Alapítvány fontosnak tartja, hogy évről évre díjazza és megmutassa a civilek munkáját, hiszen a szervezetek közötti összefogás és a szektorok közötti együttműködések mellett elengedhetetlen, hogy magánemberek is elköteleződjenek a kezdeményezések mellett, hogy azok a közösség támogatásával megerősödve még hatékonyabban működhessenek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás