Hirdetés
greenfo/MTI

Egy antarktiszi kutatóbázison a – feljegyzések kezdete óta – a napokban az eddigi legmagasabb hőmérsékletet, 20,75 Celsius-fokot mérték. Egyes kolóniákhoz már akár 77 százalékkal is kevesebb állszíjas pingvin tartozik, mint az 1970-es években.

„Amit láttunk, valóban drámai. A tápláléklánc alapvető építőköveivel történik valami. Kevesebb élelem áll rendelkezésre, ezért a pingvinek idővel egyre kevesebben és kevesebben vannak, a kérdés pedig az, hogy így megy-e tovább” – mondta el Steve Forest biológus, természetvédelmi szakértő, aki a Stony Brook-i Egyetem és a Northwestern Egyetem kutatócsoportjával együtt nemrég tért haza egy, a klímaváltozás antarktiszi hatásait vizsgáló expedícióról.

A tudósok a Greenpeace két hajóján, az Esperanzán és az Arctic Sunrise-on utazva január 5. és február 8. között dolgoztak a térségben, ahol kézi eszközökkel és drónokkal mérték fel a károk nagyságát.

A csőre alatt futó vékony fekete csík miatt állszíjasnak nevezett pingvinfaj a Csendes-óceán déli szigeteinek és az Antarktiszi-óceán partjainak lakója, világítórákot eszik. Az Elefánt-szigeten, az állszíjas pingvinek egy fontos élőhelyén nagyjából 60 százalékkal csökkent a számuk az 1971-ben végzett utolsó számlálás óta, így ma már kevesebb mint 53 ezer szülőpár tartozik a kolóniához – állapította meg az expedíció. „Noha sok tényező játszhat szerepet, minden bizonyíték, ami a kezünkben van, arra mutat, hogy a klímaváltozás számlájára írható a populáció csökkenése” – magyarázta Heather Lynch, a Stony Brooks ökologusa és evolócióbiológusa.
Először mértek 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet az Antarktiszon

Az időjárási feljegyzések kezdete óta először mértek 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet az Antarktiszon, a Seymour-szigeten jegyzett 20,75 Celsius-fokot a kutatók “hihetetlennek és abnormálisnak” nevezték.  Brazil kutatók február 9-én mérték a rekord magas hőmérséklete, amely egy Celsius-fokkal magasabb az előző, 19,8 Celsius-fokos rekordnál, amelyet 1982-ben mértek a Signy-szigeten – adta hírül a The Guardian honlapja.

A brit napilap emlékeztetett arra, hogy múlt héten az Argentína által működtetett Esperanza kutatóállomáson 18,3 Celsius-fok meleget mértek, ami a legmagasabb volt a térségben az időjárási feljegyzések 1961-es kezdete óta. Egy másik argentin kutatóállomáson, a Marambión 1971 óta a legmagasabb februári hőmérsékletet észlelték, 14,1 fokkal.
A brazil kutatók, akik három naponként gyűjtik össze az adatokat a Seymour-szigeti időjárási megfigyelő államásokról, “hihetetlennek és abnormálisnak” nevezték a 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet.  “Látjuk a melegedés trendjét sok ellenőrző állomásunkon, de ilyet még soha nem tapasztaltunk” – mondta Carlos Schaefer.
A brazil kutató elmondta, hogy a Dél-Shetlandi-szigeteken és a James Ross-szigetcsoporton, amelynek a Seymour is tagja az elmúlt 20 évben szokatlan hőmérsékleteket jegyezte fel. A mostani évszázad első tíz évében lehűlést tapasztaltak, ám azóta meredeken emelkedik a hőmérséklet. A kutatók szerint ez valószínűleg az óceáni áramlatok elmozdulása és az El Nino-jelenség hatására történt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás