Hirdetés
greenfo/MTI

Az éghajlatváltozás drámai erősödését jósolja a Római Klub, amely szerint több aszályra és áradásra, a kártevők és az extrém időjárási események elszaporodására számíthat bolygónk az évszázad közepétől.

A Római Klub soraiba tartozó tudósok tegnap tették közzé 2052 című jelentésüket. "A negatív hatások jelentősek lesznek" – jósolta Jorgen Randers norvég gazdasági szakember és jövőkutató, a tömörülés tagja, a tanulmány egyik szerzője. "Az emberiség kiaknázta a bolygót, néhány esetben már 2052 előtt helyi összeomlásokat élünk meg" – fűzte hozzá a szakember a jelentést ismertetve a hollandiai Rotterdamban. "Évente kétszer annyi üvegházgázt bocsátunk ki, mint amennyit az erdők és a tengerek el tudnának nyelni" – folytatta.

A most közzétett jelentés negyven évvel a Római Klub felkérésére született első ilyen jellegű beszámoló után látott napvilágot és vezető tudósok, gazdasági szakemberek, illetve jövőkutatók részvételével készült. A Római Klub már 1972-ben figyelmeztetett a növekedés és a környezetszennyezés határaira.

"A tengerszint fél méterrel lesz magasabb, az arktiszi jég nyaranta el fog tűnni, az "új" időjárás egyaránt sújtani fogja a turistákat és a földműveseket is" – vetítette előre Randers. Szerinte az üvegházgázok kibocsátása csak 2030-ban éri el a csúcsot, ez viszont túl késő ahhoz, hogy a globális hőmérsékletemelkedésnek gátat szabjanak a még éppen elfogadhatónak tartott két Celsius-foknál. 2080-ra a bolygó átlaghőmérséklete 2,8 fokkal lesz magasabb, ez önmagában erősödő klímaváltozást válthat ki.

Randers úgy véli, a gazdaság a folyamatos növekedéssel árt az éghajlatnak és a természeti kincseknek. Rávilágított, hogy kutatók számításai szerint a gazdaság már nem is hoz nyereséget – tekintettel arra az árral, amelyet a környezetkárosítás követel. A dolgok nem mehetnek a szokásos kerékvágásban, ha azt akarjuk, hogy unokáink egy olyan bolygón éljenek, amelynek van jövője, és amellyel jól bánnak – jegyezte meg Ian Johnson, a Római Klub főtitkára, hangsúlyozva, hogy gyors cselekvésre van szükség.

Jorgen Randers arra a következtetésre jutott, hogy a világ GDP-je a vártnál lassabban fog növekedni. Szerinte sok ország gazdasága kiaknázta fejlődési potenciálját. A jövőkutató úgy véli, kevesebb lesz a születések száma: a Földön 2040-ben él majd a legtöbb – 8,1 milliárd – ember, attól kezdve viszont csökkenni fog a lélekszám.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás