Hirdetés

Az Európai Bizottság ma megállapította, hogy a Magyarország által a gödi Samsung-gyár számára nyújtott közel 90 millió eurós állami támogatással nincs semmi problémája. Ma egy újabb írásos igazolást kaptunk arról, hogy az Európai Bizottságnak tökéletesen megfelel, hogy a magyar kormány adófizetői pénzből támogatja azt, hogy szennyezzék termőföldjeinket, mérgezzék és elhasználják ivóvizünket.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a gödi Samsung-gyár bővítésére szánt állami támogatást

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a Magyarország által a Samsung SDI számára nyújtott 89,6 millió euró összegű támogatás összhangban áll az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal, ezért jóváhagyta azt – derül ki a bizottság közleményéből.  A magyar kormány 2018-ban jelentette be az Európai Bizottságnak, hogy (még az erősebb forintárfolyam miatt) 108 millió euró összegű állami támogatást nyújtana a gödi Samsung-gyár bővítéséhez. A bizottság 2019 októberében részletes vizsgálatot indított annak értékelésére, hogy az intézkedés összeegyeztethető-e a 2014–2021 közötti időszakra vonatkozó regionális állami támogatásokról szóló iránymutatással.
Azt vizsgálták,

  • van-e a támogatásnak „ösztönző hatása”, azaz, hogy közvetlenül az állami támogatás váltotta-e ki a Samsung SDI döntését, hogy bővíti magyarországi akkumulátorgyártási kapacitását, vagy a beruházást a támogatás nélkül is megvalósította-e volna a térségben;
  • az állami támogatás hozzájárul-e a regionális fejlődéshez, megfelelő és arányos-e;
  • az állami támogatás a munkahelyek más uniós tagállamokból Magyarországra történő áthelyezéséhez vezet-e.

A bizottság végül arra jutott, hogy a közfinanszírozás nélkül a projektet valószínűleg nem Magyarországon vagy más uniós országban valósították volna meg, a regionális beruházási támogatás pedig hozzájárul a munkahelyteremtéshez, valamint egy hátrányos helyzetű régió gazdasági fejlődéséhez és versenyképességéhez is.

Mint írják, „a támogatás a szükséges minimumra korlátozódik ahhoz, hogy a Samsung SDI vállalatot a beruházás magyarországi megvalósítására ösztönözze, amennyiben a támogatás nem haladja meg a 89,6 millió eurót. A vizsgálat eredményeként a Bizottság megállapította, hogy az eredetileg bejelentett 108 millió euró összegű támogatás meghaladta a beruházások ösztönzéséhez szükséges minimumot”.

„A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a projekt regionális fejlődésre gyakorolt pozitív hatásai egyértelműen meghaladják az állami támogatás által előidézett versenytorzulás hatásait. A Bizottság ezért az uniós állami támogatási szabályok alapján jóváhagyta a magyar intézkedést” – írják a közleményben.

Legutóbb február 13-án írt a Telex arról, hogy a 2017 óta folyamatosan növekvő gödi akkumulátorgyár megkapta a „veszélyes anyagokkal foglalkozó létesítmények” használatba vételéhez katasztrófavédelmi engedélyt is. A gyárat korábban többször megbüntették iparbiztonsági, tűzvédelmi és munkavédelmi okokból, a helyiek szerint pedig a működése veszélyezteti a környék lakosságát. Ennek ellenére adta ki az engedélyt a katasztrófavédelem, ami aztán 2023. február 12-én vált véglegessé. A bekiabálásokkal megszakított lakossági fórumról, a lakók tiltakozásáról és a gyárat övező problémákról részletesen ebben a cikkben olvashatnak.

Arról, hogy miért fontos annyira az Orbán-kormánynak, hogy az akkumulátorgyárak országa legyünk, a TELEX ebben a komplex cikkében írt bővebben.

Orbán Viktor miniszterelnök és Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója fát ültet a gyár megnyitó ünnepségén 2017. május 29-én Fotó: Szigetváry Zsolt MTI/MTVA

A hírre reagált ma az LMP:

Ha valami igaz az Európai Unióra, és ha valami bebizonyosodott immáron sokadik alkalommal, hogy mindig megállapodnak a magyar kormánnyal. Ha valami jó lakmuszpapírja annak, hogy az Európai Bizottságnak tökéletesen megfelel továbbra is az, hogy az európai és nyugati nagyvállalatok hulladéklerakója és összeszerelő-üzeme legyen Magyarország, akkor az a mai döntése. Az Európai Unió ugyanis nem változtatni akar a magyar kormány gazdaságpolitikáján, hanem kifejezetten támogatja azt. Lehetnek keménykedésnek álcázott jogállamisági felvetések, de a lényeg sosem változik: a mindenkori Európai Bizottság a multinacionális vállalatok, lobbicsoportok érdekeit képviseli, ezért támogatnia kell a magyar kormány gazdaságpolitikáját. 

Az Európai Bizottság mai döntése a kormány támogatásának jóváhagyásáról semmiben nem különbözik attól, hogy az elmúlt években a Shell, a BP, a Total, az ExxonMobil 251 millió eurót költött az EU-s intézményekben a szigorú klímacélok elleni lobbizásra. A lényeg ugyanaz: a szennyező nagyvállalatok uralma.

Mi, hazai zöldek következetesen képviseljük: a magyarországi akkumulátor-gyarmatosítás elleni küzdelemben bizonyosan nem számíthatunk az Európai Unióra és a magyar kormányra. Nekünk kell tovább küzdeni azért, hogy ők ne adják el a jövőnket – olvasható az LMP sajtóközleményében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás