Hirdetés
greenfo/MTI

Az évtized végére százmilliónál több kínai települhet a falvakból városokba – a migráció komoly próba elé állítja a közszolgáltatókat és a szociális ellátórendszert, s ugyanígy a helyzetet kezelni igyekvő központi vezetést is.

Jelenleg a lakosság 16,5 százalékát teszi ki a migránsok száma Kínában, ez mintegy 221 millió főt jelent – derül ki a Nemzeti Népesség- és Családtervezési Bizottság minap közzétett jelentéséből. A statisztikák szerint a jobb élet reményében az elmúlt években átlagosan évi tízmillió falusi települt át a városokba, s a bizottság szerint ez a trend folytatódik a jövőben is, azaz a migránsok száma a következő tíz évben több mint százmillióval növekszik majd. Ez azt is jelenti, hogy az évtized végére a jelenlegi 670 millióról 800 millió fölé emelkedhet a városlakók száma az országban.

A nagymértékű és gyors népességvándorlás miatt a kínai urbanizáció kritikus szakaszba lépett, a központi vezetésnek sürgősen javítania kell a helyzet kezelésén – mondta Csang Csun-seng (Zhang Chunseng), a bizottság ügyvezető irodájának elnöke a jelentés ismertetésekor. Az "egészséges urbanizáció" előtt számos akadály tornyosul, az egyik legnagyobb gond a városok kapacitáshiánya, a közszolgáltatók sincsenek felkészülve újabb tömegek ellátására, s a szociális ellátórendszer sem bírná el a fokozott terhet. További gondot jelent, hogy a migráns munkásokat gyakran másodrangúként kezelik, ami – az óriási jövedelmi különbségekkel együtt – súlyos társadalmi elégedetlenség forrása.

Kínai megapolisz születőbenKínai megapolisz születőben

A jelentés szerint az új migráns nemzedék 76 százaléka 1980 után született, s – az előző generációtól eltérően – végleg városlakóvá válna, nem tervezi a visszatérést szülőfalujába. A képzettség hiánya miatt mintegy 27 százalékuk 1000 jüannál (34 800 forint), 5 százalékuk 500 jüannál (17.400 forint) is kevesebbet keres, szüleiknél azonban iskolázottabbak, öt százalékuk felsőfokú végzettséggel is rendelkezik. A központi vezetés az alapvető egészségügyi ellátásnak és társadalombiztosítási juttatásnak a munkáltatók általi garantálásával próbál segíteni helyzetükön, emellett lassítaná, szabályozná az urbanizációt, hogy az fenntartható keretek közt maradjon.

Kapcsolódó anyagok:

Aggasztóan sok születési rendellenesség Pekingben

Egyre nagyobb a vízhiány az egyre növekvő városokban

Az urbanizáció csökkenti a csapadékot

350 millió új kínai városlakó

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás