Hirdetés

Immár a harmadik levelet írta a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a Levegő Munkacsoport azért, hogy Magyarországon senkinek se kelljen választania a fagyhalál és embertársai mérgezése között.

A civil szervezet azt kérte, hogy a kormány a jelenleginél jóval nagyobb összeget fordítson a rászorulók fűtési támogatására, a lakossági égetés okozta levegőszennyezéssel kapcsolatos felvilágosításra, valamint a hatóságok képzésére és megerősítésére.

A Levegő Munkacsoport azt is kimutatta, hogy a szükséges ráfordítás – évente mintegy 20 milliárd forint – töredéke a légszennyezés csökkenéséből várható haszonnak, ami évi több száz milliárd forintra tehető. A ráfordítás csekély hányada volna az éves állami költségvetésnek.

A miniszter mindeddig nem adott kielégítő választ, legutóbbi levelében pedig a következőt írta: „Továbbá felhívjuk a figyelmet arra a kisméretű szálló por csökkentése szempontjából jelentős előrelépésre, mely szerint a Kormány közelmúltban hozott döntése alapján az idei költségvetésben 2 milliárd forint, a tervek szerint jövőre pedig 3 milliárd forint kerül biztosításra a tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszon gépjárművek beszerzésének támogatására.” Ez a válasz a Levegő Munkacsoport szerint értelmezhetetlen, hiszen az emberi egészséget leginkább veszélyeztető légszennyező anyagok, a rendkívül apró részecskék (PM2,5) 74 százalékának kibocsátásáért felelős lakossági tüzelés hatásait az elektromos autók elterjesztése semmiképp nem tudja ellensúlyozni.

A Levegő Munkacsoport újabb levélben kérte a minisztert: mindannyiunk egészsége érdekében kezdeményezze, hogy a kormány többszörözze meg a szociális tűzifára fordított összeget, valamint fordítson elegendő forrást a szemétégetés veszélyeinek ismertetésére a lakosság körében és a hatóságok képzésére.

Kapcsolódó anyagok:

·         A Levegő Munkacsoport levele Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek (2016. május 17.):
https://www.levego.hu/sites/default/files/varga_mihalynak_pm10_20160517.pdf

·         Az NGM válasza (2016. június 7.):
https://www.levego.hu/sites/default/files/varga_mihalytol_valasz_pm10_20160607_1.pdf

·         A Levegő Munkacsoport viszontválasza (2016. szeptember 5.):
https://www.levego.hu/sites/default/files/varga_mihalynak_pm10_20160905.pdf

·         Az NGM újabb válasza (2016. október 26.):
https://www.levego.hu/sites/default/files/ngm-tol_2016okt26.pdf

·         A Levegő Munkacsoport újabb viszontválasza (2017. január 10.): https://www.levego.hu/sites/default/files/varga_mihalynak_pm10_20170111v.pdf

 További felvilágosítás:
Lukács András, lukacs@levego.hu, 06 20 411 4727
Lenkei Péter, lenkei@levego.hu, 06 20 356 5990

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás