Hirdetés

Az Országgyűlés elfogadta a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégiáról szóló határozati javaslatot. A dokumentum bemutatja a nemzeti erőforrások állapotát, rögzíti a jövőt “felélő” folyamatokat, bemutatja a szükséges irányokat és intézményrendszereket, miközben hosszú távra szól, ugyanis a 2012-2024 közötti időszakot öleli fel. Az LMP nem asszisztál a környezeti problémák félrekezeléséhez.

A keretstratégia előterjesztői a független Szili Katalin, a KDNP-s Nagy Andor, a fideszes Ékes József, az MSZP-s Tóbiás József és a jobbikos Varga Géza voltak.  Az Országgyűlés 325 igen szavazattal, 11 tartózkodással, ellenszavazat nélkül fogadta el tegnap az előterjesztést.  A dokumentum kimondja, hogy a keretstratégiában foglalt, "a magyar nemzet hosszú távú sikeres fennmaradását célzó alapelveket és stratégiai célkitűzéseket" a jogalkotásban – többek között a költségvetés elfogadásakor – és a szakpolitikai stratégia- és programalkotásban folyamatosan érvényre kell juttatni.
Éppen ezért az Országgyűlés a tegnapi döntéssel felkérte a kormányt, hogy hozzon létre a keretstratégia érvényesítését, megvalósítását elősegítő, a fenntartható fejlődés ügyét érintő kormányzati döntések koordinációjáért felelős államtitkárokból álló testületet. Az ország számára rendelkezésre álló hazai, vagy uniós fejlesztési források felhasználásának tervezésekor pedig érvényesítse a keretstratégia elveit és javaslatait, továbbá a keretstratégia megvalósítását szolgáló kormányzati intézkedésekről kétévente adjon összefoglaló tájékoztatást a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácson keresztül az Országgyűlésnek. Emellett az Országgyűlés felkéri a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsot, hogy koordinálja a keretstratégia négyévenkénti felülvizsgálatát. (MTI)
 

Nemzeti Fenntartható Fejlődés Stratégia, Nemzeti Éghajlatváltozási Program: az LMP nem asszisztál a környezeti problémák félrekezeléséhez

Zöldpártként természetesen egyetértünk a stratégia céljaival illetve szükségességével, ugyanakkor nem asszisztálunk egy hiányos, a legfontosabb fenntarthatósági problémáknak csak a töredékére reflektáló, és az Orbán-kabinet kormányzási gyakorlatával nyilvánvaló ellentmondásban álló dokumentum megszületéséhez. A Nemzeti Éghajlatváltozási programról szóló jelentés pedig jelentős késéssel került a parlament elé, és minden lényeges megállapítást mellőz.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődés Stratégiával (NFFS) kapcsolatos problémáinknak a törvény parlamenti vitájában is hangot adtunk. Világossá tettük, hogy a stratégia nem ad választ és eszközrendszert arra vonatkozóan, hogy miként valósítható meg hazánkban a fenntartható fogyasztás és termelési gyakorlat, figyelmen kívül hagyja a magyarországi energiafelhasználási gyakorlat ellentmondásait, így a "rezsicsökkentéssel" megtámogatott energiapazarlást, illetve a kevésbé tehetős rétegek körében tapasztalható energiaszegénység kérdéseit sem elemzi – miközben az ország egyik legkomolyabb fenntarthatósági kihívását éppen a fogyatkozó és felelőtlenül használt környezeti erőforrások (például az energiahordozók) jelentik. Hiányoznak a szövegből azok az indikátorok is, amelyek mérhetővé tennék a gazdasági és társadalmi folyamatok környezeti hatását, illetve egy-egy kormány tevékenységének fenntarthatósági mérlegét.
Hasonló okok miatt nem támogatjuk a Nemzeti Éghajlatváltozási Programról (NÉP) szóló jelentés elfogadását sem: a jelentős késéssel a parlament elé került anyagból minden lényeges megállapítás kimaradt. Nem jelzi, hogy a kormánynak nincs éghajlatváltozási politikája, hogy a kvótabevételek felhasználása átláthatatlan és célszerűtlen, és hogy a kormány tevékenysége számos területen (közlekedés, energiahatékonyság, megújulók) kifejezetten ellentétes a klímavédelmi célokkal.
A gondokat elleplező, a problémák megoldásával meg sem próbálkozó dokumentumok gyártásához az LMP nem kívánja a nevét adni, ezért az NFFS szavazásakor tartózkodni fogunk, a NÉP-ről szóló jelentésre pedig nemmel szavazunk.

Szél Bernadett
az LMP képviselői csoportjának vezető-helyettese

Kapcsolódó anyagok:

Zöld gumiszabályok – eső után köpönyeg

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás