Hirdetés

Másfél éves politikai csatározás után az 50-50-es szavazatállást Kamala Harris alelnök döntötte el a demokraták klímavédelmi és inflációcsökkentő törvényjavaslatáról. A csomag elfogadása óriási siker a Biden-kormányzatnak.

Kamala Haris, az Egyesült Államok alelnöke jelentette be, hogy az ő szavazata döntötte el: a szenátus végül elfogadta a főként a klímaváltozás elleni küzdelemre irányuló javaslatcsomagot. A 430 milliárd dolláros törvényjavaslat elfogadása – amelynek elfogadásáról egész éjjel vitáztak – óriási siker Joe Biden amerikai elnök kabinetjének.

Az inflációcsökkentő törvény néven ismert javaslat célja az éghajlatváltozás kezelése, az idősek gyógyszerköltségeinek és az energiaáraknak a csökkentése, miközben a gazdagokat több adó fizetésére kényszeríti.

“Ma, több mint egy év kemény munka után a szenátus történelmet ír” – közölte Chuck Schumer, a szenátus többségi, demokrata vezetője. “Biztos vagyok benne, hogy az inflációcsökkentési törvény a 21. század egyik meghatározó jogalkotási teljesítménye lesz. Törvényjavaslatunk csökkenti az inflációt, a kiadásokat, több millió jól fizető munkahelyet teremt, és ez az USA történetének legbátrabb éghajlatvédelmi csomagja,” tette hozzá.

A jogszabály 2030-ig 40%-kal csökkentené az Egyesült Államok szén-dioxid-kibocsátását. Emellett dollármilliárdokat szánnak az elektromos járművek gyártásának ösztönzésére és a zöld energia támogatására. A törvényjavaslat másfél év politikai csatározás után kerül a demokrata többségű képviselőház elé, ahol még ezen a héten elfogadhatják.  Amennyiben a demokrata többségű képviselőház is elfogadja, akkor 27 milliárdos büdzsével egy olyan szövetségi ügynökség, amely a megújuló energiaforráskan alapuló technológiák fejlesztését gyorsítaná fel a következő években. A törvénycsomag   szerint az elektromos autók vásárlása után akár 7500 dollár adójóváírást is kaphatnak az egyes háztartások, a gépjárművek újbóli felhasználását ösztönzendő ez az összeg használt autó vásárlásakor pedig 4000 dollár lenne. A fosszilis tüzelőanyagok miatti szennyezéseknek kitett közösségek támogatására 60 milliárd, az időjárási szélsőségeknek, hőhullámoknak, villámáradásoknak és más természeti katasztrófáknak ellenálló infrastruktúra kiépítésére pedig további 2,2 milliárd dollárt szán a Biden-kabinet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás