Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Európa második legnagyobb folyójában mára több a műanyaghulladék, mint az ebihal.

1000 köbméterenként átlagosan 317 műanyagdarab és mindössze 275 ebihal található a Dunában – számolt be a Die Welt egy, a Bayreuthi Egyetem készült friss tanulmányra hivatkozva. A kutatás szerint a folyóban – például az olasz Garda-tóhoz hasonlóan – rengeteg az 5 milliméternél kisebb mesterséges eredetű mikroszennyeződés, a főként PVC, polisztirol, poliuretán darabkák mellett pedig évről évre jelentékeny mennyiségű fehérítő, illetve brómozott-és klórozott égésgátló is kerül a vízbe.

Fotó:

A műanyagdarabok pedig minél kisebbek, annál nagyobb veszélyt jelentenek az élővilágra, mivel a halak és egyéb vízi állatok könnyedén lenyelhetik az alig pár milliméteres, néha egyenest mérgező mikrohulladékot.

 

Évi 1500 tonna műanyagot visz a Fekete-tengerbe a Duna

Egy korábbi cikkünk szerint a Bécsi Egyetem kutatói a fejlődésben lévő kishalak eloszlását akarták feltérképezni a Duna Bécs és Pozsony közötti szakaszán, de azt tapasztalták, hogy több műanyag szemcse van a vízben, mint halivadék. Ezer köbméter vízben átlagosan 317 műanyag részecske (4,8 gramm) és 275 cseperedő hal (3,2 gramm) található.

Kapcsolódó anyagok:

Startolt a 3. Nemzetközi Duna Expedíció

Szennyezett uniós vizek

Évi 1500 tonna műanyagot visz a Fekete-tengerbe a Duna

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás