Hirdetés

A NASA űrfelvételek interpretálásával kiderítette, a Szaha Köztársaságban (azaz Jakutiában) 2021 nyarán összesen mintegy 8,4 millió hektár, tehát csaknem Magyarországnyi fenyőerdő égett le.

2000 óta, amikor a Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) műszerrel folytatott műholdas mérések elkezdődtek, ez volt a legnagyobb katasztrófa. Időben is legtovább tartott a tüzek szezonja. Ennek természetes okai is vannak, de a kialakult helyzetért az alulfinanszírozott és kitermelésorientált orosz erdőgazdálkodás is felelős.

szibériai erdőtüzek műholdas térképe Jakutia környéke

A műholdképen a leégett foltok barna színnel jelennek meg, bennük néha zöld menedék (refúgium-) foltok is előfordulnak.

A tajga itt elsősorban a hideget és a hőingadozást a legjobban elviselő vörösfenyő fajból (Larix gmelinii) áll, amely a permafroszton (tehát állandóan fagyott földön) is megél, benne még a -70°C-os hideg sem okoz kárt (-94°F). A vörösfenyők télen lehullatják tűleveleiket, de Jakutiában olyan zord a tél, hogy igen kevés van a lebontó szervezetekből (baktériumokból, gombákból, gerinctelenekből).
Óriási mennyiségű szén halmozódik fel az avarban – több, mint a trópusi esőerdőkben! Ezt semmisíti meg az erdőtűz, visszajuttatva a szén-dioxidot a légkörbe. Sőt, mivel a hőhatásra a fagyott talaj is felenged, a tőzeg formájában elraktározott szén is felszabadul. Így a boreális erdők tüzei jelentősen hozzájárulnak a globális éghajlatváltozáshoz.

Nyitókép: Erdőtűz a Zabaikalsky régióban Szibériában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás