Életre kelt egy 46000 éves állat

2023. július 30.

Hírek

A tudósok sikeresen újjáélesztettek egy orsóférget, amely elképesztően hosszú ideig, 46 000 évig volt fagyot a szibériai talajban. Ez az ősi féreg olyan fenséges lényekkel élt együtt, mint a gyapjas mamutok, az óriási jávorszarvasok és a kardfogú tigrisek. Az orsóférget több mint 10 méterrel a felszín alatt találták.

Felboncolták a 3500 év után kiolvadt szibériai medvét

2023. február 25.

Hírek

Egy 3500 éve  – 2-3 éves korában – elpusztulhatott barnamedve tetemét boncolták fel orosz tudósok. A medve maradványai tökéletes állapotban őrződtek meg az örök fagyban Kelet-Szibériában. Egy sarkvidéki szigeten rénszarvaspásztorok fedezték fel.

Hivatalos: 38 Celsius-fok az Északi-sarkvidék melegrekordja

2021. december 30.

Hírek

Az Északi-sarkvidéken tavaly június 20-án mért 38 Celsius-fok a hivatalos rekord a Meteorológiai Világszervezet (WMO) bejelentése alapján.  Ez a Szibériában mért hőmérséklet a legmagasabb, amit valaha az északi sarkkörtől északra feljegyeztek.

Olvad az állandóan fagyott szibériai talaj

2021. augusztus 11.

Hírek

A globális felmelegedés miatt az állandóan fagyott talaj, az úgynevezett permafroszt egyre nagyobb területeken olvad az oroszországi Szibériában. A történelemben először érte el a szibériai erdőtűz füstje az Északi-sarkot.

2021 júliusa az eddigi legrosszabb az erdőtüzek szempontjából

2021. augusztus 10.

Hírek

Az idei volt a legrosszabb július a globális erdőtüzek szempontjából a műholdas mérések 2003-as kezdete óta – közölték a friss adatok alapján szakemberek. Az EU további segítséget mozgósít a tűzvész által sújtott országoknak.

Brutál légszennyezést okoztak a jakutföldi erdőtüzek

2021. augusztus 6.

Hírek

Az Európai Unió Copernicus földmegfigyelési programjának műholdas adatai szerint a nyár eleje óta tomboló erdőtüzek a szibériai Jakutföldön rekordmennyiségű szén-dioxid-kibocsátást eredményeztek.

Már közel 2 millió hektáron tombolnak erdőtüzek Oroszországban

2021. július 23.

Hírek

Már több mint 1,7 millió hektáron tombolnak erdőtüzek Oroszországban, szinte teljes egészében a távol-keleti Jakutföldön. Pár napja 216 különböző térségben, összesen 1 562 252 hektárnyi területen lángolnak az erdők – számolt be a jakutföldi környezetvédelmi minisztérium.