Hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) sajtómeghívója szerint ma reggel 8 órakor jelentették volna be a lakossági napelemes és fűtési rendszereket támogató pályázat részleteit, azonban az ITM tegnap jelezte, hogy elmarad a sajtótájékoztató.

Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár sajtótájékoztatón számol be a lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázat indulásáról – állt az eredetileg mára tervezett esemény meghívójában, ám az ITM részletesebb indoklás nélkül arról tájékoztatta a portfoliót, hogy az esemény elmarad.

A meghívóban korábban azt írták, a kormány kiemelt célja, hogy 2030-ra a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen. Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének keretében megjelenő, első nagyszabású, lakosságnak szóló klímavédelmi pályázat komplex energetikai megoldások kialakítását ösztönzi napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek támogatásával.

Steiner Attila egy péntek délutáni eseményen már jelezte, hogy az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (RRF) keretében tervezett napelemes és fűtési rendszerek korszerűsítését célzó pályázat végső szabályait ma jelentik majd be egy újabb sajtóeseményen.

A TERVEK SZERINT 35 EZER HÁZTARTÁS NYER MAJD PÉNZT, AMELYEK KÖZÜL VÁRHATÓAN 11600 HÁZTARTÁS A KOMPLEX PROGRAMOT CSINÁLJA MAJD MEG, azaz napelemet is szerel a tetőre, a nyílászárókat is korszerűsíti és fűtéskorszerűsítést is végez.

Jelenleg mintegy 80 ezer háztartás rendelkezik már napelemmel, így ez a pályázat jelentős bővülést fog elérni ezen a téren és a pályázatnak köszönhetően 175 megawatt új napelemes kapacitás fog létrejönni, amelynek nyomán évente 50 ezer tonnával csökken majd az ország üvegházhatású gázkibocsátása.

A pályázat társadalmi egyeztetésre bocsátott változatáról az arra beözönlött rengeteg hozzászólásról és a szakmai szempontokról külön cikkekben számolt be a portfolio az elmúlt időszakban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás