Hirdetés
greenfo/MTI

A kihaltnak vélt ezüstfejű antechinus (Antechinus argentus) egyedeit azonosították a kelet-queenslandi Bulburin Nemzeti Parkban. A felfedezés azt jelenti, hogy a cickányszerű erszényes túlélte a térségben 2019-20-ban pusztító bozóttüzeket.

A lángok a Bulburin Nemzeti Park jelentős részén hamuvá égették a faj élőhelyét. A szakértők attól tartottak, hogy a 2013-ban felfedezett ezüstfejű antechinus minden példánya odaveszhetett a természeti katasztrófában.
Andrew Baker, a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatója szerint a felégett és épen maradt területeken összesen 21 egyedet találtak. Mint kiemelte, ez nagyon jó hír, és azt jelenti, hogy a ritka állat mégis fennmaradt.

A WWF a Facebookon tett közzé videóját a felfedezésről:

A faj jellegzetessége, hogy hím példányai a rendkívül intenzív párzási időszak végére általában belehalnak a jelentős stresszbe. A hímek többsége rendszerint ez első, mintegy két hétig tartó párzási időszakot sem éli túl. A nőstények ritkán, de akár három szezonon át is élnek. Baker szerint a hímeknél a túl nagy herék miatti magas tesztoszteronszint megakadályozza a kortizol stresszhormon blokkolását, ezért a szaporodási időszakban túlcsordul az egyedekben a hormon, ami végül megmérgezi őket.

ezüstfejű antechinus (Antechinus argentus) Queensland Kép: pixabay

A szakértők május végétől június elejéig keresőkutyák segítségével kutatták fel az erszényeseket a Természetvédelmi Világszervezet ausztrál hivatalának támogatásával. Baker rámutatott, hogy a klímaváltozás miatt a faj továbbra is veszélyben van, a súlyos aszályok és az általuk kialakított bozóttüzek a létüket fenyegetik. Emellett a nem őshonos ragadozók, például a macskák, illetve más állatok, így a szarvasmarhák, lovak és vaddisznók is veszélyeztetik őket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás