Hirdetés

A 10 eltűnt és legjobban keresett békák listáján is szerepelt az úgynevezett borneói szivárvány békafaj, melyet utoljára 1924-ben rajzolt le egy biológus. Ez volt az első és egyetlen illusztráció az elmúlt évtizedekben, pedig a kutatók évtizedek óta szorgosan kutatják a fajokban gazdag borneói hegység dzsungeleit.

Évekkel ezelőtt a washingtoni Conservation International tette fel a legkeresettebb békák listájára a borneóit, ám azt is felvetették, hogy a különleges szivárvány béka már kihalt a bolygóról. Kutatók azonban a múlt hónapban egy éjszakai vizsgálat során három példányra is bukkantak fák törzsein- közölte Indraneil Das, a Srawak Malajzia Egyetem professzora, aki egyben az expedíció vezetője is.

A szakember elmondta, hogy mivel csupán illusztrációk maradtak fenn egykori európai szakemberektől, így nehéz dolguk volt, ám tavaly augusztusban már találkoztak a keresett békával. Később újabb és újabb expedíciókat indítottak felfedezésükre, ám nem jártak sikerrel, így a Penrissen hegy magasabb és kevésbé felfedezett területeire is kiterjesztették a keresést.
„Jó tudni, hogy a természet szolgál még meglepetéssel akkor is, ha már lassan feladjuk a reményt – közölte Robin Moore, a Conservation International kétéltűekkel foglalkozó szakembere.

A békákat három különböző fán találták meg és nagyságuk 5,1 centiméter volt. A három példány között akadt nőstény, hím és egy fiatal példány is. A felfedezők nem határozták meg a helyet, ahol a ritka kétéltűekre leltek, mert félnek, hogy illegális békagyűjtők törnének be a területre, mivel hatalmas profittal kecsegtetne eladásuk. A következő hónapokban folytatódik a Penrissen hegyen a kutatás, hogy minél jobban megismerjék a szakemberek más békák mellett a borneói szivárvány béka életmódját és a populáció állományát is.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás