A rovat kizárólagos támogatója

Lakossági bejelentést kapott a Kiskunsági Nemzeti Park, hogy levertek a villanyoszlop tetejéről egy évek óta lakott gólyafészket Jászszentlászló külterületén, május 4-én.

A helyszínre érkező természetvédelmi őrkerület-vezető sajnos csak megerősíteni tudta, hogy valóban bekövetkezett a természetkárosítás. A nemzeti park feljelentést tett a rendőrség és a Kormányhivatal felé. A hatályos jogszabályok a természetvédelmi oltalom alatt álló madarakra a költési időszak alatt kiemelt figyelmet fordítanak. A védett madarak fészkei, tojásai és fiókái a kifejlett madarakhoz hasonlóan a törvény hatálya alá esnek, ezért pusztításuk, a fészkek és fészkelőhelyek engedély nélküli bolygatása törvénytelen!

Azt nem tudni, hogy hány tojás lehetett a fészekben, vagy hogy kikeltek-e már a fiókák. Az elkövetkezendő napokban megfigyeljük a gólyapár viselkedését, és ha újból fészekrakásba kezdenek, akkor fészekemelőt helyezünk a villanyoszlopra, valamint egy mesterséges fészekalappal segítjük az újbóli családalapítást. Bízunk benne, hogy a veszteséget pótolni tudja a madárpár és nem fog még egyszer ilyen felháborító eset történni velük- írta a park honlapján.

A fehér gólyák márciusban tértek vissza afrikai telelőhelyeikről. A párok ilyenkor azonnal a fészek tatarozásába kezdenek és áprilisban lerakják 3-5 tojásukat. Május elejére már sok fészekben kikelt fiókák is vannak. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy aki törvénytelen természetkárosítást tapasztal, legyen az például védett madár fészkének eltávolítása költési időszak alatt, haladéktalanul értesítse a nemzeti parkot a 30/555-6171-es ügyeleti számon vagy a rendőrséget.

Az országban több bekamerázott gólyafészek életét is nyomon követhetjük online, például Bácsalmáson is van ilyen. A Bács és Alma névre keresztelt gólyapár öt tojásából május 3-án kelt ki az első fióka, akik május 4-én követett a második.

A fehér gólya hazai fészkelő állománya 5000-5500 párra tehető. A faj itthon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás