Hirdetés

Venezuela Egyenlítő-közeli, dél-amerikai ország, itt húzódik az Andok északi ága, a Venezuelai-Andok, amelynek legmagasabb csúcsa a 4978 méteres Pico Bolivar, a második pedig a közeli Pico Humboldt 4940 méterrel. Ez utóbbi hegyen létezett korábban a szintén a német természettudósról elnevezett Humboldt-gleccser, mely végzetét a klímaváltozás hozta el, ma már csak egy nagyáruház területéhez mérhető jégborítás maradt belőle.

2015-ben a gleccser már csupán 0,1 négyzetkilométeres területű volt, 2024-re ennek alig a tizede maradt. Ez azt jelenti, hogy a gleccser maradványa nagyjából egy átlagos hipermarket területéhez hasonlítható. 1910-ben még mintegy 10 négyzetkilométernyi területű volt, azaz nagyjából Budapest 19. kerülete – Pesterzsébet – területéhez fogható.

A venezuelai Humboldt-gleccser 2015-ben még jól kivehető volt a műholdképen is Earth Observatory

Habár nincs arra elfogadott mérőszám, hogy milyen terület felett lehet gleccsernek tekinteni egy jeges foltot, abban a szakemberek mind egyetértenek, hogy egy ekkorka jégmező már nem képes a saját tömege és a gravitáció hatására a hegytetőről lefelé mozogni. Ez azt jelenti, hogy a jégtakaró elvesztette gleccser jellegét.

2009 óta a Humboldt-gleccser volt Venezuela utolsó gleccsere, ekkorra az összes többi hegycsúcs közelében volt jégfolyó eltűnt.

A trópusi gleccserek kizárólag a nagy tengerszint feletti magasságnak köszönhetően létezhettek, azonban ma már ez sem elegendő a megmaradásukhoz. Ez sajnos nemcsak Venezuela, hanem az Andok más régióinak gleccsereire is igaz. A fő probléma a legtöbb esetben az, hogy a száraz magashegyi környezetben az egyetlen megbízható vízforrást a gleccserek jelentették, hosszú évezredek óta az ott élő emberek számára.

A venezuelai Humboldt-gleccser helye 2024 forrás: Earth Observatory

A magashegyi környezetben – a sarkvidékekhez hasonlóan – gyorsabb a hőmérséklet emelkedése, az Andok hegyei 0,3 Celsius-fokot melegednek évtizedenként, vagyis a dél-amerikai 0,1 Celsius-fokos átlag háromszorosát.

Hasonló sorsra jutott a tanzániai Kilimandzsáró ikonikus hava, valamint az új-guineai Puncak Jaya gleccsere is: bár némi jég még található mindkét hegyen, ezek már mozdulatlanok és valószínűleg teljesen el fognak tűnni hamarosan.

Nyitókép: A venezuelai Pico Humboldt és a gleccser maradéka néhány éve forrás: wikimedia

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás