Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Egy új elemzés szerint akár 40 %-os is lehet az arány, a helyzet Katarban, Szaúd-Arábiában, Kuvaitban, Nigerben és az Egyesült Arab Emírségekben a legrosszabb.

Évente körülbelül 7 millió ember halálát okozza a kültéri légszennyezés, aminek a többségét a PM 2.5-ös részecskék okozzák. Ezek főleg az ipari tevékenységből, a mezőgazdaságból, a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből és a porviharokból, továbbá egyéb forrásokból származnak.

A PM 2.5 belélegzése komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magával. A kutatások szerint a hosszú távú kitettség összefüggésben áll tüdőproblémákkal, szívbetegségekkel, rákkal, korai halálozással és mentális rendellenességekkel is. Sőt, tanulmányok arra is rávilágítottak, hogy a levegőszennyezés a terhességre is negatívan hat: hozzájárul a koraszüléshez és a születési rendellenességekhez.

Egy most publikált elemzés – melyről a Gizmodo számolt be – először becsülte meg, hogy mekkora a részecskeszennyezés okozta halvaszületések aránya világszerte. Összesen 137 országból származó adatokat vizsgáltak a kutatók, és megállapították, hogy a vizsgált országokban évente körülbelül 830 000 halvaszületést okoz a légszennyezettség a 2,09 millióból – ez közel 40 százalékos arányt jelent.

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a tanulmány szerzői nem vették figyelembe az Ausztráliából, Új-Zélandról, az Egyesült Államokból és az Európából származó adatokat. Ezt azzal magyarázták, hogy a halvaszületések 98 százaléka Közép- és Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában történik.

A kutatók 1998 és 2016 között Ázsiában és Afrikában 13 870 ember 46 391 terhességre vonatkozó adatait vizsgálták. Két csoportra bontották a terhességeket: egy kontrollcsoportra, valamint egy halvaszületett csoportra. Ezután megbecsülték a légszennyezettségnek való kitettséget az alapján, hogy az alanyok hol éltek, továbbá a környezeti és demográfiai tényezőket is figyeltek.

Megállapították: a kontrollcsoport tagjai lényegesen kevésbé voltak kitéve a légszennyezésnek, mint a halvaszületett csoport. A legtöbb légszennyezéssel összefüggő halvaszületés Katarban, Szaúd-Arábiában, Kuvaitban, Nigerben és az Egyesült Arab Emírségekben történt-írta a HVG.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás