Hirdetés

A Ráckevei Erdészethez tartozó területeken a természetes erdők nagysága és összetétele az elmúlt évszázadokban sokat változott. Most 3 helyszínen, 6 erdőrészletben, összesen 16,75 hektáron zajlik erdőszerkezet-átalakítás, amelynek során idegenhonos, nemesnyáras erdők a termőhelynek megfelelő őshonossá alakítása valósul meg.

A Ráckevei Erdészethez tartozó területeken (Dabas, Dunavarsány, Majosháza, Makád és Szigetújfalu) a természetes erdők nagysága és összetétele az elmúlt évszázadokban sokat változott. Az emberi beavatkozásnak, az erdőterületek mezőgazdasági művelésbe vonásának köszönhetően az összefüggő erdőborítás sok helyen megszűnt, majd a folyószabályozások következtében a talajvíz is sokkal mélyebb rétegekbe vándorolt s ezáltal a földterületek természetes megújulásra sokhelyütt képtelenné váltak.

A XX. század első felében, amikor az erdősítés hazánkban ismét lendületet kapott, a megmaradt sekély termőréteg megtartása, valamint a talajerózió megfékezése céljából ezeket a területeket szélsőséges körülmények között is élet- és növekvőképes fenyő és akác csemetékkel ültették be, amelyek a talajt megfogva, hosszútávon a többi faj számára is kedvező életteret teremtettek. A jobb termőhelyekre pedig a gyors faanyagnyerés érdekében nemesített nyárfajtákat ültettek.

Az élőhely-rekonstrukció folytatásaként idén tavasszal a Pilisi Parkerdő Zrt. „Parkerdő természetesen 2010-2012” néven, egy több éven át tartó, komplex programot indított, melynek első, kezdeti szakasza az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósul meg. A program legfőbb célja az őshonos lombos fafajok arányának maximálisra növelése elsősorban a természetvédelmi területeken. Ehhez a korábbi egyetlen nemesített fajtából álló monokultúrák mesterséges „lecserélése”, tehát a megújulni nem képes nemesnyárasok letermelését követő, az adott termőhelynek megfelelő hazai, őshonos nyárfajok telepítése, illetve a megerősödésükig végzett ápolási munkák végzése szükséges. A kívánt erdőtársulás további kísérő fajai részben ültetés útján, részben a környezetből, természetes úton települnek be.

A Pilisi Parkerdő Zrt. által gondozott „Parkerdő természetesen 2010-2012” természetvédelmi program a Ráckevei Erdészethez tartozó területeket kiemelt figyelemmel kezeli. A most zajló, „Parkerdő természetesen 2010-2012” pályázat e beavatkozások folytatását, a megkezdett munka további területekre történő kiterjesztését teszi lehetővé. A beruházások során az említett erdőkben jelenleg összesen 3 helyszínen, 6 erdőrészletben, összesen 16.75 hektáron zajlik erdőszerkezet-átalakítás, amelynek során idegenhonos, nemesnyáras erdők a termőhelynek megfelelő őshonossá alakítása valósul meg, természetesebbé és alkalmazkodó-képesebbé téve azokat. Mindezek megvalósítására a teljes pályázati összegből – amely közel 300 millió forint, Dabas térségében 25 millió forint kerül felhasználásra.
A beavatkozás által érintett területekről általánosságban elmondható, hogy pályázat elindulásáig ezeken a helyeken a növénytársulás koronaszintje alapvetően tájidegen és idegenhonos fajokból (nemes nyaras, akác) állt, ami jelentősen korlátozta az alacsonyabb szintek élőhelyi viszonyait.

Erdészeti megújulás Dabas térségében Erdészeti megújulás Dabas térségében

A talajflóra is kedvezőtlen irányban változott, jelentősen szegényebbé vált, mint ami az őshonos lombos fajok alatt alakul ki. Mindezek együttes következményként a cserje- és gyepszint faj- és egyedszáma túl alacsony lett és a kívánatos őshonos fajok helyett a zavarástűrők és a tág ökológiai tűréshatárú gyomok domináltak leginkább. A projekt célja ezen állapot javítása, a megjelent lombos fafajok csemetéi és az őshonos cserjefajok számára optimálisabb növekedési környezetet megteremtése. A folyamat azonban emberi beavatkozás nélkül nem megy végbe. A pályázati tevékenység eredményeként hosszú évek során olyan társulások alakulnak majd ki, amelyek a rekonstruált élőhelyek részeként számos védett növény- illetve állatfajnak adnak majd kedvező életteret.

A pályázat által érintett területeken végzett munkák, eddigi eredmények:

A „Parkerdő természetesen 2010-2012” című, KMOP pályázat lehetővé a fenti munkákból a következőket tette lehetővé:
2010. ősszel megtörtént a terület teljes talajelőkésztése – tuskózás, nehéztárcsázás, simítózás -, majd novemberben kezdetét vette az ékásós csemeteültetés melynek keretében a területre 167.500 darab, 30-50 cm nagyságú előnevelt, döntően magyar kőris, mézgás éger csemete valamint vénic szil, fekete- és szürke nyár, vadkörte és a mély fekvésű részeken fehér fűz került. Az ültetés során elegyes őshonos állományokat hoztunk létre.
Az elültetett csemetéket sajnálatos módon télen a vad, tavasszal a kései fagyok károsították. Az érintett erdőrészletekben, ebben az évben már háromszor történt sorkapálás és a sorközök tárcsázása, melyek a csemeték szabad fejlődését elősegítő ápolást jelentik.

A jövőben megvalósuló, pályázati forrásból megvalósuló munkálatok:
-A tavasszal bekövetkezett károk miatt 2011 őszén további 10 ezer darab csemete ültetését, úgy nevezett pótlását szükséges még elvégezni. Ehhez kétéves magyar kőris, fekete nyár, valamint vénic szil fácskát fogunk kézi erővel – ékásóval – elültetni.
-A fentiek szerinti területen folytatjuk az erdőszerkezet-átalakítással járó munkálatokat tehát a pótlást követően az erdősítés további ápolása szükséges 2012 tavaszán (kapálás, sarlózás, stb.)

Összességében elmondható, hogy a pályázati forrás az erdőszerkezet-átalakítás elindításához elegendő, azonban ahhoz, hogy a helyszínen már zárt, és a jelenlegi elvárásoknak megfelelő fafaj-összetételű erdőt adhassunk át még 3-5 évig további ápolási munkák szükségesek, melyet a Pilisi Parkerdő Zrt. önerőből folytat.

Lásd még:
Nemesnyárasok helyén őshonos fafajokból álló éger-kőris láperdő

Kapcsolódó anyagok:

Bálványfa visszaszorítás Budapest II., III. és XII. kerületében

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás