Hirdetés
Forrás: 444.hu

Július 8-án lezárták a Yosemite Nemzeti Park legnagyobb óriás mamutfenyőkből álló ligetét, és a közelben több száz ember evakuálását rendelték el.  A sűrű erdőben gyorsan terjedő futótűz a legújabb, ami a világ legnagyobb és legöregebb fáit fenyegeti.

Ebben a ligetben több mint 500 kifejlett óriás mamutfenyő van, köztük a 3000 éves Grizzly Giant. A Mariposa Grove-ban a hatalmas törzsek egy részét tűzálló fóliába csomagolták, így próbálva megvédeni őket, mivel a tűz kontrollálhatatlanul égett – mondta Nancy Phillipe, Yosemite tűzvédelmi szóvivője. Közel 300 tűzoltó próbálta megfékezni a lángokat két helikopter és egy légtartályhajó segítségével, amely lángkésleltetőt szórt ki a terület fölött. Egyelőre úgy tűnik, nem keletkezett súlyos kár az óriásfákban. A tűz okát még vizsgálják – írta az AP hírügynökség.

A kaliforniai Sierra Nevada tartomány nyugati lejtőjén, mindössze kb. 70 ligetben honos óriás mamutfenyőket korábban ellenállónak tartották a tűzzel szemben. Csakhogy egyre sebezhetőbbé váltak az aljnövényzetben keletkező erdőtüzek miatt, melyeket az elmúlt 100 év tűzoltási szokásai és az aszály is súlyosbított. Az elmúlt két évben csak a villámcsapások keltette erdőtüzek a 75 000 óriás mamutfenyő ötödét pusztították el. Ebben az esetben Phillipe szerint nem volt egyértelműen nyilvánvaló természetes oka a tűznek, amely Július 7-én ütött ki.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás