A rovat kizárólagos támogatója

A kiszámíthatatlan időjárás és az élelmiszerbiztonság.  Az ázsiai bozótszúnyog, lítiummérgezés, és a koreai akkugyárak. Fűkaszával a méhlegelők ellen – egyre szánalmasabb a választási kampány. A méhészminiszter álzöldítései és hazugságai. Vadmacskák kontra kivadult házimacskák.

A zöld hét hírháttér podcastjában május 10-én az alábbi hírekről és azok hátteréről beszélgetünk:

A kiszámíthatatlan időjárás és az élelmiszerbiztonság. Április még tavaszi, vagy már nyári hónap? Klímaváltozás és pingvinpusztulás. Fűkaszával a méhlegelők ellen – egyre nevetségesebb a választási kampány. Így mérgezhetik hazánkat az ökogyarmatosítók – akkumulátorgyári tájkép az ökotoxikológus szemével. A brüsszeli elit tényleg feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán? A méhészminiszter álzöldítései és hazugságai. A felelős macskatartás kulcsfontosságú az Év Emlősének fennmaradásához: vadmacskák kontra kivadult házimacskák.

Sarkadi Péter beszélgetőtársai:
Pongrácz Rita meteorológus, hidrológus, a földtudományok doktora (PhD), az ELTE Meteorológiai Tanszékének adjunktusa. a Másfélfok újságírója
Darvas Béla ökotoxikológus prof. az MTA biológiai osztályának doktora, publicista, többek között a greenfo legaktívabb blogszerzője.

Az adásban megbeszélt hírek: 

A Greenfon 2024 április 22-Föld napja kapcsán indult blog oldalunk 10 szerzővel. Az egyik Darvas Béla, aki egy sorozatot indított  Akkumulátorgyári tájkép I-II-III címmel.

Az akkumulátorgyárakról szóló sorozatom célja, hogy az elektromos autók problematikájának 22-es csapdaszerűségére egyszerűen rávilágítsak. Ma kétféle végletes álláspontról olvashatunk és ezek politikai hívei egymást győzködik. Érdemes már az elején megjegyezni, hogy a környezetegészségügy nem a politológiai tudományok része, hanem a természettudományoké, s benne a környezetanalitika, ökotoxikológia és egészségtudományok szava a mérvadó. Mások csupán gazdasági érdekeket képviselnek, mint ez ügyben a volt köztársasági elnök Áder János jogász.

https://greenfo.hu/blog/akkumulatorgyari-tajkep-i-mese-auto-no8/;
https://greenfo.hu/blog/akkumulatorgyari-tajkep-ii-goz-fust-csatornahalozat-es-kiporzas-no9/
https://greenfo.hu/blog/akkumulatorgyari-tajkep-iii-litium-no10/

— Miután megszűnt a magyar kémiai biztonsági intézet, egyre kevesebb az információ.
— Az elmúlt 3 évben 10 tűzeset és robbanás volt a hazai akkuüzemekben (miről a sajtó tudott) ebben 120-an sérültek meg,  és 8-an hunytak el.
— A sanghaji-medencében rohamosan emelkedik a szív és keringési betegségek száma a sok akkugyár miatt, a talajvízben felhalmozódott lítium miatt.
— Hogyan hazudott/csúsztatott az ex köztársasági elnök Áder János akku ügyben?
— Az akkugyártásban kb. 10%-os a selejt arány. Miért plusz probléma ez nekünk?
— Az ázsiai bozótszúnyog és a koreai akkugyárak kapcsolata.

Nyolcadik legenyhébb április (HungaroMet)

A 2024. április középhőmérséklete a HungaroMet mérései alapján országos átlagban 13,3°C volt, ami 1,9 fokkal haladja meg az 1991–2020-as átlagot, ezzel a 8. legmelegebb április 1901 óta. A havi középhőmérséklet az ország délkeleti részén többfelé meghaladta a 14 fokot is, míg 10 fok alatti értékek csak a magasabb hegyeken voltak.

A gazdák rémálma: növekvő tavaszi fagykárokat és terméskiesést hozhat a klímaváltozás a jövőben Magyarországon.

A gyümölcsösöknél fellépő terméskiesésért 80%-ban a tavaszi fagykár a felelős. Bár a globális felmelegedés miatt összességében csökken a fagyos napok száma Magyarországon is, ez nem jelenti azt, hogy ne volnának és lennének továbbra is tavaszi fagyos időszakok, a korábbra tolódó virágzási időszak miatt pedig pont ebben a kritikus időszakban következhet be. Az ezredfordulóig alma és szilva termelésben nagyhatalomnak számítottunk, mára azonban a meggyen kívül a többi gyümölcsös mennyisége visszaesett. Az alma adja az összes Magyarországon termelt fás gyümölcs 70%-át, de regionálisan sem egyenletes a termőterületek eloszlása, mert a gyümölcsös terület közel 40%-a egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található. A hosszabb távú alkalmazkodási törekvések (fagytűrő fajták telepítése, más termőterületek keresése) mellett a megelőzésre, a kibocsátások-csökkentésére kellene törekednünk, mert az kifizetődőbb és hatékonyabb. A század közepéig szignifikáns változás nem várható a mostanihoz képest, de utána élesen elválik az, hogy tartjuk magunkat a párizsi klímacélokhoz vagy sem.

 Szentkirályi lekaszálta Budapest egyik méhlegelőjét, majd gazból kötött csokrot küldött Karácsonynak

Egérárpa és pipacs – Kaszálás vegyvédelmi ruciban (No6)
„ Főpolgármestert választanak a zöldek (a Párbeszédnek Karácsony, az LMP-nek Vitézy) – már, ami belőlük még maradt – és persze azok, is akik nem lehetnek ellenzékben, s akik Szentkirályi (asszonynevén Szalay-Bobrovniczky) Alaxandrára szavaznak. A Karácsony előtti főpolgármester (aki visszavonultan nyilatkozik) is az utóbbira szavazna, mert nagyon egészben van, míg Vitézy csak egy ügyben aktív (tömegközlekedési megszállott), Karácsony meg, ahogy tudjuk csak egy álarc.”

Május a Lyme-kór hónapja
A Lyme-kór egy kullancsok által terjesztett betegség, a vérszívók a csípéskor a Borrelia burgdorferi nevű baktérium átadásával fertőznek. A kullancsok április és július között, valamint szeptember-októberben a legaktívabbak, de az év bármely szakában találkozhatunk velük. Feltehetően a világ népességének 14%-a találkozott már a Lyme-kór baktériumával. A fertőzés leggyakoribb területeként Közép-Európát azonosították, ahol a lakosság 21%-a, tehát nagyjából minden ötödik ember lehet fertőzött a baktériummal. Bár a kokárda alakú piros foltot, mint a Lyme-kór jellegzetes tünetét már sokan ismerik, azt már kevesebben tudják, hogy csak az esetek nagyjából harmadában jelentkezik, tehát ha egy kullancscsípést követően nem találunk foltot, még nem jelenti azt, hogy nem fertőződtünk meg.

— a betegség ellen bevett túlzott antibiotikum veszélyei
— kutyások és a kullancsok: babézia

Nagy István agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán
A hír ami nem szól semmiről:
„ Nyilvánvalóvá vált, hogy a valóságtól teljesen elszakadt brüsszeli bürokraták által írt szabályok köszönőviszonyban sincsenek a gazdák által a földeken tapasztalt valósággal -fogalmazott. Hangsúlyozta: olyan új vezetés kell Brüsszelben, amely nem helyezi az unión kívüli országok érdekeit a saját gazdái érdekei elé, és amely valódi intézkedéseket képes hozni az európai gazdák védelmében. Ez is a tétje a június 9-i európai parlamenti választásoknak – hívta fel a figyelmet Nagy István.

Kételyek a “propagandahír” kapcsán:

— mennyire szennyezett az ukrán gabona? Kormányhazugságok, RAFFS EU adatbázis, amihez a magyarok nem nagyon járulnak hozzá.
— Nem az ukrán, hanem a kínai, indiai és a török élelmiszerek a legveszélyesebbek.

A felelős macskatartás kulcsfontosságú az Év Emlősének fennmaradásához
Számos magyar macskatartó ismeri, ennek ellenére mégsem gyakorolja a felelős macskatartás elveit, további veszélybe sodorva ezzel a fokozottan védett vadmacskákat – derült ki a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet, az ELTE Etológia Tanszék és a Budakeszi Vadaspark egyedülálló közös kutatásából. 2024-ben az európai vadmacska (Felis silvestris) lett az Év Emlőse Magyarországon. A vadmacska napjainkra már teljesen vagy csaknem teljesen eltűnt Európa országainak jelentős részéből, melynek hátterében elsősorban az élőhelyvesztés, az élőhelyek emberi hatásra történő átalakulása és az országúti elütések állnak. Ezeken túl hat rájuk egy kevésbé köztudott, de annál jelentősebb veszélyforrás is: a szabadban kóborló, elvadult házimacskák. Azok ugyanis egyfelől komoly táplálék-konkurensei a vadmacskáknak, a velük történő hibridizáció pedig a vadmacska-állomány genetikai feloldódását is okozza.

Tömegesen pusztultak a császárpingvin-fiókák az Antarktiszon
Az antarktiszi tengerjég rekordtempójú olvadása miatt tavaly sok ezer császárpingvin-fióka pusztult el, ami a kontinens császárpingvin-kolóniáinak ötödét érintette – erre a szomorú megállapításra jutott a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) tanulmánya. Ha a tengerjég, amelyen a kolónia neveli fiókáit, még az előtt széttöredezik, mielőtt a fiókáknak az úszáshoz nélkülözhetetlen, vízlepergető tollazata kinőne, kevés az esélyük az életben maradásra. Még ha képesek is fennmaradni az úszó jégtáblákon, a szüleik nem találják meg őket, és nem tudnak gondoskodni a táplálásukról.

A műsor az Ökotárs Alapítvány  és a Mérték Médiaelemző Műhely pályázati támogatásával valósult meg.
Az itt megjelenő vélemények nem tükrözik a támogatók álláspontját.

A 2022. április 22-én, a Föld Napján indult heti hírháttér podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás