A rovat kizárólagos támogatója

Munkájának jelentőségét maga a királynő is elismerte azzal, hogy 1985-ben lovaggá ütötte. “A természet csodálatos, és ha nem vagyunk óvatosak, elveszítjük mindazt, amit oly sokáig tartott, hogy kialakuljon.”

Nincs ma olyan ember a Földön, akinek David Attenborough neve hallatára ne a tengerbe siető kisteknősök, szökellő delfinek vagy az esőerdők szivárvány színeiben pompázó madarai elevenednének meg emlékezetében. Aki ne gondolna szeretettel csodásan fényképezett, lebilincselő és informatív filmjeire és ne tisztelegne a mai napig munkássága előtt.
Attenborough a magyar nézők szívébe híres-hírhedt trilógiájával lopta be magát annak idején, amelynek darabjai az Élet a Földön, Az élő bolygó és Az élet megpróbáltatásai voltak. A hátizsákos világjáró hihetetlen kalandjainak és közvetlen, sztorizós modorának köszönhetően, egy csapásra Cousteau kapitány és Gerald Durrell egyenrangú társává emelkedett.

Később jött a szintén nagy sikerű Az első édenkert, majd az Antarktiszt bemutató Élet a fagyban című sorozat, de természetfilmjei mellett, más szálak is kötötték a tévéhez: a hetvenes években a BBC programigazgatójaként a csatorna az ő elnöklése alatt kezdett el például színes filmeket sugározni.

Munkásságát számtalan elismeréssel díjazták, 2022-ben például – a Föld Napja alkalmából – az ENSZ Környezetvédelmi Programja a Föld bajnoka címmel tüntette ki. Munkájának jelentőségét maga a királynő is elismerte azzal, hogy 1985-ben lovaggá ütötte. 2005. június 10-én megkapta az Order of Merit kitüntetést is, amelyet szintén II. Erzsébet brit királynő adományoz azoknak, akik kiemelkedő tetteket hajtottak végre a művészetek vagy a tudományok területén.

A biológusként, antropológusként, természettudósként, természetfilmesként és íróként ismert Sir David Attenborough munkássága szerteágazó, ami azonban szinte egész életét végigkíséri, az a brit közszolgálati médiabirodalom, a BBC, mely csatornáinak megalapítása óta gyártja a legszínvonalasabb filmeket, tévé- és rádióműsorokat.

Az 1926. május 8-án Londonban született, eredetileg zoológus végzettségű Attenborough életének nagy részét azzal töltötte, hogy bemutassa a Föld csodálatos élővilágát, illetve meggyőzze az embereket arról, hogy ne pusztítsák ki ezt a varázslatos élővilágot, ezzel együtt magukat is.

A világ alighanem legismertebb természettudósának élete nyitott könyv, egy-egy mondata, gondolatsora mindig bejárta és bejárja a világot. Alkotott véleményt többek között arról, hogy minden nap, ami úgy telik el, hogy nem teszünk valamit, elpocsékolt nap, de mondta azt is, hogy most kezdünk ráeszmélni arra, mit tettünk a Földdel.

98. születésnapján megfontolandó, figyelmeztető, a világért aggódó gondolatait gyűjtöttük csokorba

— Amikor a természetet megérted, akkor szereted, és amikor szereted, akkor megvéded.
— A természet nem az ellenségünk, hanem a legnagyobb tanítómesterünk.
— A természet változik. És mi teljesen függünk ettől a változó világtól. Ez biztosítja az élelmünket, a vizet és a levegőt. Nincs ennél nagyobb értékünk, muszáj megvédenünk.
— Egyre többet és többet tehetsz, de a legjobb mottó mégis az, hogy ne pazarolj! Ne pazarold az elektromosságot, ne pazarold a papírt, ne pazarold az ételt! Éld úgy az életed, ahogy szeretnéd, csak ne pazarolj! Vigyázz a természeti világra, és a benne élő állatokra, növényekre is. Ez az ő bolygójuk is, nem csak a miénk!
— A holocén véget ért. Az Édenkert nincs többé. Olyannyira megváltoztattuk a Földet, hogy a tudósok szerint új földtörténeti korban vagyunk: az antropocénban – az emberek korában.
— A madarak a legtökéletesebb pilóták amiket a föld valaha látott! Repülnek alacsonyan és magasan, hatalmas sebességgel és nagyon lassan. És mindig rendkívüli kontrollal és precizitással.
— A katasztrófa akkor következik be, amikor a Föld a fejünkre olvassa mohóságunkat.
— Az igazság az, hogy mindannyian, függetlenül attól, hogy kik vagyunk vagy hol élünk, szerepet játszhatunk és szerepet kell vállalnunk a természet helyreállításában.
— Mi vagyunk a legnagyobb hatalmú faj, amely valaha is élt ezen a Földön, de ez a a hatalom felelősséget is jelent. A mi feladatunk, hogy gondját viseljük a bolygónak és a rajta élő minden teremtménynek.
— A természet csodálatos, és ha nem vagyunk óvatosak, elveszítjük mindazt, amit oly sokáig tartott, hogy kialakuljon.
— A földi élet jövője attól függ, hogy képesek vagyunk-e cselekedni. Sokan egyénileg is megtesznek minden tőlük telhetőt, ám valódi sikert csak akkor érhetünk el, ha gyökeres változások mennek végbe a társadalomban, a gazdaságban és a politikában.

Isten éltesse!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás