A rovat kizárólagos támogatója

Erő Zoltán, Budapest új főépítésze február elsején kezd új munkahelyén. A Karácsony Gergely főpolgármester által kinevezett „chief urban planner” pontos pozíciója még alakul, de szemléletmódjáról és a lehetséges jövőről, a klímaproblémáról, a budapesti nagyberuházásokról, a város fejlődéséről már tudtuk kérdezni.

Erő Zoltánnal az Építészfórum részéről Somogyi Krisztina és Kovács Dániel beszélgetett.  Nyitókép: Erő Zoltán a Palatium Stúdióban fotó Gulyás Attila 

A Palatium Stúdió ablakából Erő Zoltán egyik kedvenc budapesti épületére: a Déli pályaudvarra látni. Budapest új főépítésze nem csak a háború utáni építészet rajongója, de az iparterületek rehabilitációjának, a kollaboratív munkamódszereknek és a szabadon sétálásnak is. Irodájában születtek azok az elképzelések, amelyek a Kálvin tér vagy a Szabó Ervin tér mai, szabad és gyalogos kialakításához vezettek, itt tervezték újra a Kosztolányi Dezső teret, de fontos szerepet vállalt a Belváros új főutcája koncepciójának kialakításában is.

Erő Zoltán a Budapest Műszaki Egyetemen szerzett építészdiplomát, majd az V. kerületi Ingatlankezelő Vállalat (IKV) tervező kollektívájának lett tagja. Innen az Országos Műemléki Felügyelőséghez vezetett az út (ebből a korszakból például a pécsi Kálvária helyreállítására emlékszik szívesen), majd elvégezte a nagynevű Leuveni Katolikus Egyetem posztgraduális „Történeti városok és épületek megőrzése” képzését. Az egyetem oklevele ott lóg irodája falán. Ezt követte a saját iroda, a Palatium Stúdió Kft. megalapítása, amelynek fókuszai közé tartozik a várostervezés, –rehabilitáció és –fejlesztés mellett az örökségvédelem is. Legismertebb munkája mégis a 4-es metróvonal pályázaton elnyert építészeti generáltervezése, illetve konkrétan a Kelenföldi pályaudvar, az Újbuda központ, a Bikás park és a Kálvin téri metróállomások tervei. Az iroda nemrég fejezte be a bakonybéli bencés monostor felújítását és a Máltai Lovagrend várbeli otthonának helyreállítását, aktuálisan pedig többek közt a bajnai Sándor-Metternich-kastély felújítását tervezi és koordinálja. Emellett Erő Zoltán alapító kurátora és máig aktív tagja a Kortárs Építészeti Központnak is.

A stúdió vezetését most partnere, Szilágyi Klára építész veszi át, miután Erő 2020. február elsejével a főváros szolgálatába lép. „25 éve egy cégnél ülök – de hát vagyunk ezzel így páran, praktizáló építészek – most nagy váltás ez.” Főépítészként a hamarosan megújuló, integrált struktúra csúcsán, a „chief urban planner” feladatkörében egyszerre felel majd az urbanisztikai, a tájépítészeti, a mérnöki és az örökségvédelmi feladatok vezetéséért. „Ez egy építkezés: az a feladat, hogy az urbanisztikát a főváros minél integráltabban tudja kezelni.” Pályájáról, az előtte álló időszakról és fontosabb célkitűzéseiről beszélgetett a régi ismerősként üdvözölt Építészfórummal.
A teljes beszélgetés az Építészfórumon: Néhány napja nyilvános a kinevezésed. Milyen volt az első visszhang?

És egy másik beszélgetés Erő Zoltánnal:

Meg kell állítani Budapest szétterülését

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás