A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Egy ideig megfogja a lejtőn a vizet a csírázáshoz, majd a gyökerek tápanyagává válik. Így gyorsabban bezöldíthetőek a rézsűk.

Utak, hidak rézsűjének erózióját gátló, papír alapú panelt dolgozott ki uniós támogatással a Sragner és Sragner Kft. – mondta Kazó Gábor projektmenedzser.  Az újrahasznosított papírból előállított panel anyaga egyúttal megfelelő közeget képez a benne elhelyezett fűmag csírázásához. A panel tápanyagként is szolgál, majd lebomlik, visszajut a természetbe.

Az alkalmazott ipari kutatást a Gazdaságfejlesztési Operatív Program több mint 26 millió forinttal támogatta, az önrész megközelítette a 10 millió forintot. A győri vállalkozás Bőnyben kísérleti üzemet létesített, ahol a kísérleti mennyiséget már legyártották. A kutatás során kikísérletezték azt a hatszögletű elemekből álló formát, amely a lezúduló vizet szétvezeti, s így meggátolja a víz okozta eróziót. A méhkaptár sejtjeihez hasonló forma 45 fokos lejtőig rögzítés nélkül a helyén marad. A fűmag a híg papírpépbe kerül, így a panelben helyezik ki a rézsűre. Az öntözés révén erősödő gyökérzet a rézsű talajába rögzíti a növényzetet, a panel eközben elkezd lebomlani. A felületére felvitt impregnáló keverék közreműködésével a panel anyaga tápanyaként szolgál a növényzet számára, s egyúttal megoldódik a hulladékpapír vegyszerektől mentes, természetbe történő visszajuttatása – ismertette a technológiát Kazó Gábor.

Az újdonság iránt érdeklődnek a vízügyi és az útépítő szervezetek, hiszen jelentős összegeket lehetne megtakarítani ezzel az eljárással, az ipari mennyiségű gyártás viszont beruházást igényel – mondta a projektmenedzser.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás