Hirdetés

Budapesti zöldterület képviseli Magyarországot a “Green Cities Europe” versenyben! A Pünkösdfürdő Park nyerte az “Európa Zöld Városa Nemzeti díjat”, így a Fővárosi Önkormányzat és a FŐKERT közös projektjét nevezi Magyarország az október 23-án esedékes brüsszeli nemzetközi megmérettetésre. A Pünkösdfürdő Park az egyik olyan fejlesztés, amit már a tervezéstől a megvalósításig a jelenlegi városvezetés vitt végig.

2021-ben Az Európai Faiskolák Szövetsége (European Nurserystock Association – ENA) és tizenhárom európai tagszervezetének kezdeményezésére indult útjára a „Több Zöld Várost Európának” fórum, melynek elsődleges célja, hogy megismertesse a politikusokat, döntéshozókat, önkormányzatokat és a témával foglalkozó szakembereket a városok-, illetve a közterületek zöldítésének szerepével, jelentőségével.

Az „Európa Zöld Városa” díjra minden tagország egy-egy önálló, az adott ország területén megvalósult zöld projekttel pályázhat, a 13 pályázó közül kerül kiválasztásra a végső győztes. A nemzeti pályázaton Budapest Főváros Önkormányzata a Pünkösdfürdő park projektet indította el, ami 1. helyezést ért el, így részt vehet a nemzetközi megmérettetésen, ahol a 13 ország I. helyezettjei versengenek, és 3 díj kerül kiosztásra. A Pünkösdfürdő parkra e díj nélkül is nagyon büszkék voltunk, hát még így!

Itt létesült a főváros első esőparkja, összesen 600 fát, több mint ezer cserjét, évelőt és vadvirágot telepítettek a területre.

A 7 hektáros, hosszan elnyúló, ökologikus szemlélettel kialakított parkban számtalan funkció kapott helyet, a pihenni vagy sportolni és játszani vágyók, kutyások, nemkutyások, és a piknikezők is megtalálják számításaikat. A vadvirágos réten minden évszakban más-más virág bontja szirmait és várja a beporzókat, de takarmánynövényeket is vetettünk a „Határ” elnevezésű részen. A kutya-agility pályán a házi kedvencekkel gyakorolhattok, a fitnesz részen pedig saját izmaitokat edzhetitek a fából készült eszközökön. A focizni és kosarazni vágyókat a gumiburkolatú sportpálya várja, a kerékpárosok a szervízpontban fújhatják fel a kereket, de pétanque-ozni és strandröplabdázni is tudtok az erre létesített pályákon. A gyerekekkel a homokfövenyből kiemelkedő játszóeszközöket keressétek, sok csúszda, mászóvár, hinta várja a kicsiket és nagyokat. Ha pedig bográcsozni szeretnétek, a kialakított tűzrakóhelyeknél ezt is megtehetitek, szeretettel vár bennetek a – mostmár díjnyertes – Pünkösdfürdő park! – írta a Főkert FB oldalán.
A Pünkösdfürdő Park projektről és a díjról Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze ír részletesen: 

Európa Zöld Városa Nemzeti Díj 2023. A főváros Pünkösdfürdő Park fejlesztése nyerte az idei kitüntetést, amelyet a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete által delegált szakmai zsűri ítélt oda egyhangú döntéssel. A díjat Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és  Zakar András, a Főkert főigazgatója vette át a Hungarogreen konferencián Tarpataki Tamástól, az Agrárminisztérium helyettes államtitkárától. A nemzeti első helyezés egyben azt is jelenti, hogy a Pünkösdfürdő park képviseli idén Magyarországot a brüsszeli európai döntőben, ahol 13 ország legjobbjából történik meg az európai győztes projekt kiválasztása. Van tehát miért izgulnunk novemberig.

A park fejlesztéséből rengetegen vették ki a részüket. Adrienne Szalkai vezette Főkert tervezési osztály – a kérésünkre feszegette tervezőként azokat a határokat, amelyet eddig egyetlen Főkert parkfejlesztés sem lépett még át.

Mezőgazdasági takarmánynövények mint dísznövények és talajjavítók?

Szalmabálák játszóeszközként?
Vetett vadvirágmezők?
Ártéri erdő telepítés?
Egészségi ok miatt kivágott fák felhasználása utcabútorként helyben?
Ökológiai szemléletmódra játszva tanító táblák és gyerekjátékok?
Vezérfák ültetőgéppel beültetve?
Földtömeg egyensúlyban tervezés?
A bontott beton helyben történő újrahasznosítása?
Esőkert a felszíni vizek helyben hasznosításáért?
Túlburkolt utak helyett nyírt ösvények a vadvirágmezőben?
Közterületi gyümölcsöskert?
Kártyával is működő automata wc?
Piknikterületek?
Nos ezek mind-mind megtalálhatók a parkban, amely néhány év fejlődés után évelő és cserjeszinten már elkezdett beállni. Az a több mint 600 fa, amit ide elültettünk, még bontogatja a koronáit, a lombkoronaszint érzékelhető megjelenésére egy évtizedet még biztosan kell majd várni, záródására többet is, de addig is árnyékolók segítik a játszótér felett a legkisebbek játékát.

Ki kell még emelnem a park sikerében Borbála Biró projektmenedzser szerepét, a Tájépítészeti osztály fejlesztési csoportjának előkészítő, és a kivitelezés alatti művezető szerepét (Gábor Péter kollegámmal az élen), a FŐKERT és alvállalkozói profizmusát a kivitelezésben, és az eddigi fenntartásban, amelyet az ökológia, az élőhely szerep erősítésének szempontja mozgat, ezért a fenntartási oldalnak is új kihívást jelent.

Azt hiszem ennek a parknak a születésénél a két önkormányzat, a szakcégeink, s a kivitelezők is 110%-ban odatették magukat, mert mindenki azt érezte, hogy itt valami új, idehaza még nem tapasztalt, egyedi dolog születik.

S hogy mitől olyan kedves gyerekünk nekünk ez a park? Hát a határok feszegetése, az ökológikus szemléletmód és természet alapú megoldások kompromisszumok nélküli érvényesítése miatt. Ahol a szépséget, a látványorientált színházat megelőzi a jóság és a hasznosság. Ahol a zöld kimaxolása volt a vezérelv. Ahol a park létével és üzeneteivel újjáépíthető a természettől oly nagyon eltávolodott városi ember és a természet kapcsolata. Elvégre valahol erről kell szólnia a tájépítészetnek: az ember és természet kapcsolatának újjáépítéséről.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás