A rovat kizárólagos támogatója

Pelenka dilemma: 6000 eldobható, vagy 15 mosható? Évi 295 millió kidobott kávéspohár -hiába papír, azzal se tudunk mit kezdeni. A MOL-MOHU hulladékkoncessziós fesztiválzöldítési kérdőjelei. Irtsuk ki az egyszerhasználatos kultúrát! Mire jó az ökotipegő app, és miért problémás a repohár? Bemutatkozik a Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület.

A Tanítóképző Főiskolán találkoztunk, 2007-ben egy erkélyen állva beszéltük meg, hogy egyszer csinálunk egy közös vállalkozást. 10 év és megannyi tapasztalás (munkanélküliség, munkahelyi viták, önkénteskedés, külföldön töltött hónapok) kellett ahhoz, hogy megtaláljuk a közös utat és a missziót.
Ma a Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület vezetői vagyunk, rendezvényt zöldítünk, mosható pelenka kölcsönzőt üzemeltetünk, felhívjuk a figyelmet az egyszer használatos menstruációs termékek környezeti problémájára, cégeknek karitatív zöld csapatépítőt tartunk és Zero Waste standos környezeti nevelési programot tartunk.

Őrültségnek mondják mások, hogy ennyi minden a Zöldövezet programja, de igazából ez mind MI vagyunk, a saját, és a kollégáink életmódja szerinti legfontosabb ÜGYek, ahol a hulladékproblémára fel kell hívni a figyelmet.

Sarkadi Péter mai vendégei: Koller Andrea és Csobay Krisztina a Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület vezetői. Krisztina 2019 óta a budaörsi moshatópelenka-klub vezetője is.

Amiről a podcastban hallanak:

—    Hogyan működik, és hogyan változott az elmúlt 15 évben a rendezvény/fesztivál zöldítés?

—    Milyen kérdéseket vet fel a kapkodva elindult MOHU-MOL hulladékkoncesszió?

—   Hogyan változott meg a repohár/újrapohár rendszer?

—  évi 295 millió kávéspoharat dobunk ki Magyarországon. Mit tehetnénk e hulladék csökkentéséért?
Ehhez kapcsolódó egyik akciójuk:

Kávékihívás: Egy konferencián találkoztunk vele, hogy 10 bigbagből 3-at csak eldobós kávéspoharakkal töltöttünk meg. A szervezők azt gondolták, környezettudatos, hogy idén már papírpoharakat használnak az eldobós helyett. Kávékihívás2024 kampányunkkal a tévhitekre szeretnénk felhívni a figyelmet és megoldási javaslatokat adni, hogyan lehet szemétmentesen kávézni.

—  Egy baba kb 6000 db. eldobható pelenkát használ el, ami kiváltható lenne 15 db. moshatóval.

Másik akciójuk: Mosható pelenka a jövőért.Ebben a szülészeteken, háziorvosi rendelőkben, védőnői szolgálatokon szeretnénk tájékoztató táblát kirakni, amely megmutatja: van az eldobható pelenka és VAN a mosható pelenka. A két opciónak legalább egyenrangú ajánlásként kell szerepelnie. Nemrég egy alapítványi pályázaton szerettünk volna forrást szerezni a kampányra, ahol az elbírálóktól azt az elutasító választ kaptuk, hogy a mosható pelenka elitista. Szeretnénk rendet rakni a fejekben, hogy nem az! „

Bárki támogathatja kampányukat >>>

Nyitókép: Koller Andrea és Csobay Krisztina Zöldövezet Társulás fotó: Sarkadi Péter greenfo

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás