Hirdetés

Az Európai Unió egyhangú megállapodásra jutott az Energia Charta Egyezményből (ECT) való kilépésről, amit pont az európai zöld pártok már régen követeltek és most üdvözöltek.

Az 1998-ban aláírt ECT lehetővé teszi az energiaipari vállalatok számára, hogy bepereljék a kormányokat a befektetéseiket károsító politikák miatt. Az elmúlt években egyes vállalatok ezt arra használták fel, hogy milliárd dolláros pereket indítsanak a fosszilis tüzelőanyag-projektek leállítására vagy korlátozására irányuló intézkedések ellen.

MOST AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA DÖNTÖTT ARRÓL, HOGY AZ ÁLLAMSZÖVETSÉG KILÉP A ZÖLDEK ÁLTAL SOKAT BÍRÁLT EGYEZMÉNYBŐL.

Az ECT-ből való kilépésről szóló döntést az EU tavaly javasolta, miután több tagállam – köztük Dánia, Franciaország, Németország, Luxemburg, Lengyelország, Luxemburg, Lengyelország, Spanyolország és Hollandia – bejelentette, hogy egyénileg tervezi a kilépést. Az EU azzal érvelte meg a mostani döntést, hogy a szerződés már nincs összhangban az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodással és az energiaátalakítással kapcsolatos uniós törekvésekkel.

Az Európai Parlament a múlt hónapban hagyta jóvá az EU kilépését az ECT-ből, a belga uniós elnökség pedig május 30-án megerősítette, hogy valamennyi tagállam beleegyezett a lépésbe. A Climate Action Network (CAN) Europe a döntést „történelmi pillanatnak és jelentős győzelemnek nevezte az éghajlati igazságosságért harcolók számára Európa-szerte”.

Azok a tagállamok, amelyek az EU kilépése után is szerződő felek kívánnak maradni, a közelgő Energia Charta-konferencián szavazhatnak majd, amelyre várhatóan 2024 végén kerül sor. A kilépés előtt az EU beleegyezett a szerződés reformjainak jóváhagyásába, amelyek célja, hogy a szerződést éghajlatbarátabbá tegyék. Egyes európai kormányok szerint azonban a reformok nem voltak elégségesek.

A 10 éves „lejárati záradék” ideje alatt a többi aláíró ország, például Japán és Törökország energiaipari vállalatai továbbra is részesülnének a szerződés által biztosított védelemben az EU-ban meglévő beruházásaikra vonatkozóan  – számolt be a Reuters.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás