Hirdetés
greenfo/MTI

Elrendelte a Veszprém Megyei Bíróság a 2010-es vörösiszap-katasztrófában érintett Mal Magyar Alumínium Zrt. felszámolását. Miután a Malt tavaly szeptemberben a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű céggé nyilvánította, a céghez állami vagyonfelügyelő kerül: a társaság irányítását és folyamatos működtetését az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. veszi át.

Az intézkedés közvetlen kiváltó oka, hogy az illetékes bíróság a társaság ellen egyik hitelezője által benyújtott kérelem alapján elrendelte a felszámolási eljárás megindítását – áll a közleményben. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. biztosítja a megfelelő forrást a munkahelyek megőrzését szolgáló, ésszerű intézkedésekre.

"Az azonnali és határozott kormányzati beavatkozással biztosítható a gyártáshoz szükséges ingatlanok és eszközök megtartása annak érdekében, hogy a termelés tovább folytatható legyen egy új, követelésektől mentes vállalatban" – hangsúlyozza az NFM. A minisztérium hozzáfűzi, hogy a Mal Zrt. az elfogadott reorganizációs terv ellenére sem rendezte fennálló tartozásait, ezért a hitelezők türelme elfogyott. Mivel a vállalat önerőből végzett újjászervezése kudarcot vallott, a térség foglalkoztatási helyzetének jelentős romlása és a környezeti károk kialakulása kizárólag gyors állami lépésekkel előzhető meg.

A vállalatot a meginduló eljárásban fizetési moratórium illeti meg, beszállítói nem függeszthetik fel folyamatos ellátását. A működés zavartalan fenntartása a technológia sérülékenysége miatt, a vevőkör zökkenőmentes kiszolgálása érdekében elengedhetetlen. A több milliárdos forrás megfelelő likviditást biztosíthat egy valóban eredményes reorganizáció lebonyolításáig. Az intézkedéssel a kormány többedszerre nyújt mentőövet az ajkai térségnek – olvasható a közleményben. Az NFM emlékeztet arra, hogy a Mal Zrt.-t tavaly szeptemberben minősítették stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté azért, hogy a vállalat működőképessége az általános gazdasági szabályoktól eltérően, speciális jogszabályi keretek között is biztosítható legyen.

A kabinet 2012 decemberében 1,7 milliárd forintot csoportosított át az ajkai közszolgáltatások folyamatos fenntartására. Február elsejétől az MVM Partner Zrt. biztosítja az áramszolgáltatást a MAL Zrt. számára. A Mal Zrt. működésének fenntartása több ezer munkahely megőrzését teszi lehetővé a társaságnál és a beszállító kis- és középvállalatoknál. Egy esetleges üzemszünet – tartson bármilyen rövid ideig – akár környezeti katasztrófát, egyéb súlyos károkat is okozhatott volna – hívja fel a figyelmet az NFM, hozzátéve, hogy mivel a vállalat nemzetközi szinten is keresett termékeket állít elő versenyképes áron, a gyártás egy, a hitelterhek alól mentesített vállalatban néhány éven belül nyereségessé tehető. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója szerint a munkahelyek megtartása érdekében fontos, hogy jól együttműködjenek a kijelölt felügyelővel. Bakonyi Zoltán megjegyezte: a vörösiszap-katasztrófát követően elrendelt kilenchónapos állami felügyelet alatt is tökéletesen együtt tudtak dolgozni a felügyelőkkel.
Az NFM kijelölt képviselőjével a Mal a rá vonatkozó törvényi szabályozásnak megfelelően fog együttműködni – hangsúlyozta. A tegnap elrendelt vagyonfelügyelet időtartamáról a vezérigazgató nem tudott nyilatkozni.

Kapcsolódó cikk:   Elrendelték a Mal felszámolását
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás