Hirdetés
(X)

A házikedvencek tartása sok örömet okoz a gazdiknak, de sajnos nem mindig környezetbarát. A kutyák, macskák és más állatok élelmezése, gondozása és egészségügyi ellátása jelentős ökológiai lábnyomot hagyhat a bolygónkon.

Szerencsére vannak olyan módok, amelyekkel csökkenthetjük a házikedvenceink környezetre gyakorolt hatását, és fenntarthatóbbá tehetjük a kedvtelésből tartott állatokat.
Íme néhány tipp, hogyan válhatunk környezettudatosabb háziállat-tulajdonossá.
Válasszunk környezetbarát állatfelszerelést!
A háziállatoknak szánt termékek gyártása és szállítása is jelentős szén-dioxid-kibocsátást eredményez, ezért érdemes olyan helyi és etikus márkákat választani, amelyek minimalizálják a környezeti hatást.

A legtöbb kutyajáték és macskajáték ráadásul viszonylag rövid idő alatt elhasználódik és a szemetesben landol. Erre megoldásként az újrahasznosítás is egy jó ötlet, például egy régi pólót csomóba kötve húzójátékká alakíthatunk, vagy néhány régi wc-papír gurigát rejtvényetetővé változtathatunk.

Válasszunk fenntartható állateledelt!

A házikedvencek legnagyobb üvegházhatású gáz-kibocsátása az általuk elfogyasztott élelemből származik. A húsfogyasztás a modern élelmiszerrendszer 26%-át, és az üvegházhatású gázok 60%-át teszi ki. Ezért fontos, hogy tájékozódjunk a házikedvenceik élelmének eredetéről, és válasszunk fenntartható alternatívákat!

Tartsuk karban a háziállatok egészségét!

A megelőző állat-egészségügyi ellátások, mint például a paraziták elleni védekezés és az ivartalanítás, jelentősen csökkenthetik a védőoltással vagy hormonálisan indukált betegségek kezelésének potenciális károsanyag kibocsátását. Az ivartalanítás továbbá csökkenti a túlnépesedés terhét a bolygón, és javíthatja a háziállatok egészségét és jólétét.

Ahol lehetséges, válasszuk az orális parazitaellenes kezelést a külsőleges kezeléssel szemben (kenőcs, nyakörv, spot-on helyett tabletták), ugyanis néhány friss kutatás szerint a külsőleg használatos szerek a vízbe jutva károsíthatják az élővilágot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás