Hirdetés

A találkozó témája az IDEA – International Dialogue for Environment Action – Nemzetközi Párbeszéd a Környezet védelméért elnevezésű kezdeményezés volt.

2011. november 24 – 26 között tartották a fiatal környezetvédők találkozóját a magas hegyek és mély kanyonok között húzódó városban, Gabalában, Azerbajdzsánban. A találkozót Leyla Aliyeva a Heydar Aliyev Alapítvány alelnöke kezdeményezte, melyet az ENSZ Fejlesztési Programjának azerbajdzsáni szervezete támogatott. A találkozó témája az IDEA – International Dialogue for Environment Action – Nemzetközi Párbeszéd a Környezet védelméért elnevezésű kezdeményezés volt. Ez nem más, mint egy kampány, aminek a célja a fiatalok bevonása a környezetvédelem irányításban, valamint hogy keretet és fórumot adjon a fiatalok közti környezetvédelmi témájú nemzetközi párbeszédnek, együttműködésnek

IDEA találkozóIDEA találkozó

Az IDEA közelebbről meghatározott céljai, hogy:

– támogassa a fiatal környezetvédők tevékeny részvételét a régió közösségi életében,
– megerősítse a fiatal környezetvédők szerepét a saját közösségükben, továbbá, hogy bátorítsa őket arra, hogy a helyi környezettudatosság követeivé váljanak,
– nyílt párbeszéd segítségével formálja, fejlessze a közösségeket, biztosítva a környezetvédelmi tanulmányokban jártas, fiatal, független szakértők érvényesülését.

Az eseményen hat kontinens, harmincöt ország több mint száz fiatalja vett részt – továbbá diplomaták, kormányképviselők, nemzetközi szervezetek és a média képviselői. Magyarországot hárman képviselték a rendezvényen Kádár József (okleveles környezetkutató), Azbej Tristan (az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke és szakpolitikusa), és Sándor Attila (közgazdász).

A találkozót Leyla Aliyeva nyitotta meg – itt olvasható angolul a megnyitó beszéd. Őt a vendéglátó ország miniszterei (Huseyngulu Baghirov, Ökológiai és Természeti Erőforrások Minisztere; Azad Rahimov Ifjúsági és Sport Miniszter), az ENSZ képviselője (Amb. Fikret Akcura), az azeri olajvállalat alelnöke (Rafiga Huseynzadeh), valamint civil szervezetek vezetői és tudósok követték. Mindannyian a környezetvédelem fontosságáról beszéltek és hangsúlyozták, hogy a fiataloknak nagy szerepük van e globális problémák leküzdésében, s néhány követendő példát, helyi projektet is szemléltettek. Ezután sor került a példaértékű nemzetközi projektek áttekintésére. Ilyen volt például a Let’s Do It elnevezésű, eredetileg észt kezdeményezés bemutatása, amelyet idén nyáron Magyarországon is megvalósítottak TeSzedd! program néven.

Szó esett még a december első hetében megtartott durbani klímacsúcs kulcskérdéseiről, de szóltak előadások a klímaváltozásnak a biodiverzitásra kifejtett káros hatásainak felméréséről, és a hatások kivédéséről.

A találkozón kerekasztal beszélgetéseken vehettünk részt, melyek a következő témákban voltak:

a) Fenntartható fejlődés a környezeti nevelésben,
b) A klímaváltozás és a fiatalok fogyasztási szokásainak kapcsolata,
c) Zöld gazdaság és a fiatalok vállalkozói szelleme,
d) Klímaváltozás hatása a fiatal szervezetre,
e) Energia és erőforrások hatékonysága,
f) Kutatás-fejlesztés a zöld technológiák szolgálatában.

A szakmai program megkoronázásaképpen, a résztvevők megvitattak majd aláírtak egy deklarációt, amely a világ fiatal környezetvédelmi szakembereinek követeléseit tartalmazta a döntéshozók felé

A deklaráció címszavai:

– VÁLLALJ SZEMÉLYES FELELŐSSÉGET A KÖRNYEZETVÉDELEMÉRT!

– TISZTELD A BIZTONSÁGOSABB ÉS AZ ALACSONY SZÉN-DIOXID – KIBOCSÁJTÁSÚ JÖVŐHÖZ VALÓ JOGUNKAT!

– KÖVETELJ NAGYOBB MEGÉRTÉS!

– A FIATALOK HANGJA

– SZEMÉLYES ELKÖTELEZŐDÉS

A konferencia szakmai programját kulturális és társasági programok színesítették.

Végül egy videó az IDEA üzeneteivel (angol nyelven):

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás