Hirdetés

Mit tesz – és mit tehet még – egy felsőoktatási intézmény egy környezetbarát, fenntartható világért? A BHF logóján egy hullámzó vízen úszó, kecses hattyú látható. Szeretnénk megmutatni, hogy emblémánk színe nem véletlenül zöld.

Az államilag akkreditált intézményként működő Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF) a 2024-es év elején létrehozta Fenntarthatósági Irodáját. Ennek célja, hogy segítse a hallgatóit és a széles társadalmat a környezetvédelmi témákban való tájékozódásban, és hogy bátorítsa a környezettudatos életmódot.

A BHF már jelenleg is sokat tesz a fenntarthatóságért, ezirányú tevékenységeit szeretné még szervezettebbé tenni és fejleszteni.  A Főiskola jóga és teológia szakokon nyújt képzést hallgatóinak. Az intézmény szellemisége nyitott, a diákok felé nincs világnézeti elvárás. A tanári kar tagjai az indiai vaisnava kultúra szellemiségét képviselik. E spiritualitásnak fontos alapelvei a mértékletesség, az erőszakmentesség és a tisztaság, amelyek következetes alkalmazása kulcsfontosságú a környezettel – és az egymással – való harmonikus együttéléshez.

A Főiskola campusa három épületet foglal magába, a központi épület energiaellátását teljes mértékben napelemek fedezik. Az intézmény huszonegy oktatója közül a többségnek nincs autója, hanem kerékpárral jár, vagy a tömegközlekedést használja. A tanárok elkötelezettek a mértékletes életmód mellett, táplálkozási szokásaikat tekintve pedig mind vegetáriánusok vagy vegánok. A húsfogyasztás elhagyása, vagy a csökkentésére való törekvés sok hallgatóról is elmondható. Ahogy ma már köztudott, táplálkozásunk mikéntje nagyon fontos környezeti szempontból, mert a húsipar számos módon járul hozzá az erőforrások túlhasználatához és erőszakmentesnek sem nevezhető.

A főiskolai képzés során az egyik választható, másfél éves időtartamú specializáció a „Fenntarthatóság és reziliencia”. Az ehhez tartozó kurzusok során a résztvevők alaposan megismerkednek a Föld környezeti állapotával, különböző környezetvédelmi törekvésekkel és azzal, hogy mit lehet tenni egyénileg a problémák enyhítéséért.

Nem csak e specializáció résztvevői, hanem tanulmányai során a főiskola minden hallgatója több napos szakmai gyakorlatokon vesz részt Krisna-völgyben, amely Európa egyik legjobban működő biofarmja. A Főiskola kapcsolatot tart fent az Öko-völgy Alapítvánnyal is, amely Krisna-völgy közösségi önfenntartással kapcsolatos tudását és tapasztalatait osztja meg a nagyközönséggel.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége már értékes kisfilmekkel és hasznos cikkekkel bizonyította, hogy milyen fontos értéknek tekinti az egészséges környezetet. A Közösség vezető lelkésze (az egyik legnépszerűbb hazai spirituális ismeretterjesztő), Sivaráma Szvámi is számos vlogjában dolgoz fel környezetvédelmi témákat. A BHF Fenntarthatósági Irodája szeretné egy felsőoktatási intézmény lehetőségeit is felhasználni egy környezetbarát társadalom formálására – ami az egyik legfőbb kihívás, ami jelenleg az emberiség előtt áll.

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola saját, fenntarthatósági témájú üzenetei és rendezvényei mellett igyekszik hallgatóit is bevonni pozitív, környezettudatos elvek és gyakorlatok terjesztésébe. Keresi továbbá a párbeszéd és az együttműködés lehetőségeit a különböző vallásokkal, a tudomány képviselővel és más oktatási intézményekkel.

Bővebben a Főiskoláról:

Kapcsolat: bhf@bhf.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás