Hirdetés
Sarkadi Fanni greenfo

A Föld Napja alkalmából Kathleen Rogers a Föld Napja hálózat amerikai elnöke és Ingmar Rentzhog svéd környezetvédő, a Nincs több időnk zöld közösségi média platform alapítója közös üzenetet fogalmaztak meg.

Az aktivisták emlékeztettek rá, hogy az emberek újra és újra bizonyítják, hogy krízishelyzetben figyelemre méltó módon képesek az összefogásra. Ezt számos példa bizonyítja, legutóbb például a párizsi Notre-Dame tragikus tűzesete, amikor helyben tűzoltók és a közösség minden tagja kész volt a bemenni a tüzes pokolba.  Világszerte pedig emberek milliói izgultak a képernyők előtt, hogy megmenekül-e a hőn szeretett katedrális, és 24 órán belül több milliárd eurót adományoztak az újjáépítésre.

A környezetvédők rámutattak arra, hogy a nem ilyen akut helyzetben is képesek vagyunk együttműködni. Az emberek a lassan izzó társadalmi és polgári jogi kérdések előmozdításáért is felsorakoznak. Számos működő demokráciát hoztak létre, eltörölték a rabszolgaságot, és a világméretű összefogás figyelemre méltó felmutatásaképpen 2016. április 22-én, a Föld napján nyitották meg aláírásra az éghajlatváltozással kapcsolatos Párizsi megállapodást.  A párizsi paktum arra is példa, hogy mi történhet akkor, ha a tudomány, a civil mozgalmak, a kormányzatok és a gazdasági érdekek felsorakoznak egy krízis körül.

Mégis, a globális egyetértés ellenére a Föld éves szén-dioxid kibocsátása az eddigi csúcsát tavaly érte el – figyelmeztettek a zöld aktivisták. Ez volt a feljegyzések szerint a negyedik legforróbb év, hatalmas futótüzek sújtották a természetet, folytatódott az Antarktisz jégtömegének csökkenése, megdöbbentően felgyorsultak a fajkihalások – sorolták a további szomorú adatokat. Mindez azt is jelenti, hogy amennyiben a globális felmelegedés a párizsi klímacsúcson rögzített 1,5 Celsius fokos alsó határ fölé emelkedne, annak katasztrofális következményei lennének.

A szerzők azt is rögzítették, hogy noha bolygónk a klímaváltozás újabb és újabb hatásával szembesül az óceánok elsavasodása, a rendelkezésre álló ivóvíz készlet kimerülése, a termőtalaj csökkenése, a mérgező vegyi anyagok, antibiotikum rezisztens kórokozók és járványszerű kihalások révén, a környezet nem csúcspolitikai kérdés – sehol. A legtöbb ember azt hangoztatja, hogy törődik a környezettel. De közülük csak kevesen szavaznak a környezeti beállítottságuk alapján a jelöltekre. A politikusok tudják, hogy széttéphetik a környezeti mentőmellényeket anélkül, hogy megszenvednék a politikai következményeket. Az egyre gyorsabban fenyegető globális környezeti krízis kudarcos reakciókat vált ki: a klímaváltozás teljes tagadását, a személyes tehetetlenség érzését, vagy bénultságot.

A Föld Napja hálózat és a Nincs több időnk platform szakértői arra jutottak, hogy csak egy autentikus, széleskörű támogatást élvező, taktikus, jól koordinált és változatos polgári akciókampány lehet hatékony a környezetellenes vagy nem elkötelezett vállalatokkal és gyenge, vagy megvásárolt politikusokkal szemben a klímaválság megoldása érdekében.

A színfalak mögött már növekvőben van egy új társadalmi és politikai mozgalom, amelyben összehangoltan tevékenykednek diákok, vallási csoportok, polgármesterek, és befektetők – ők szembeszállnak a politikusokkal és vállalatokkal, akik a profitjukat az emberek és a bolygó érdekei fölé helyezik. Az a célunk, hogy mozgósítsunk egy hatalmas, sokféle, intenzív mozgalmat annak elismerésére, hogy a válság sürgető és nincs több időnk – hangoztatták a környezetvédők, akik szerint a Föld napja 2019-ben nagyszerű alkalom arra, hogy elinduljon ez a kezdeményezés.
A neves környezetvédők hangsúlyozták, ez az emberek napja ma is, mint hogy az volt 1970-ben, amikor 20 millióan vonultak az utcára a természetért.  A világ ismét megmozdult, a tudatos, törődő, együttműködő globális polgárság ereje a krízis felé fordult, mert már nem késlekedhetünk egy újabb egy percet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás