Hirdetés
Forrás: hirado.hu

India déli részén a vak harcsák újabb fajára bukkant egy kutatócsapat. A halat és más új állatfajokat egy régi kútban találták meg a déli Kerala államban. A vörös színű harcsafaj megnyúlt teste 3,8 centiméteres.

A kutatók szerint az eredmények fényt vetnek az eleddig felfedezetlen földalatti élőhelyekre. A vak harcsafajt Horaglanis abdulkalaminak nevezték el Dr. A.P.J. Abdul Kalam, korábbi indiai elnök után. A H. abdulkalami egyedülálló tulajdonsága vérvörös színe. A kutatók szerint a hal a talajban lévő apró szerves anyagokkal táplálkozik. Kerala vizenyős területei ideális élőhelyet nyújtanak az ilyen állatoknak. A harcsához hasonló fajok kulcsfontosságúak eme ökoszisztémák fenntartásához, mivel ürülékük más fajoknak nyújt tápanyagokat. A kutatók jelenleg a hal génállományának feltérképezésén dolgoznak, hogy meghatározhassák, rokoni kapcsolatban áll-e más indiai vagy más országokban lévő fajokkal.

A kutatócsapat a vak angolnák új faját is felfedezte a régióban. Ez a faj a Monopterus trichurensis nevet kapta Trissur körzete után, ahol megtalálták. A kutatók szerint endemikus megoszlásuk és ritkaságuk miatt a halaknak a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett fajokat felölelő listáján lenne a helyük. „A több vizsgálatból származó megfigyelések azt jelzik, hogy az állatok elélnek néhány évig” – mondja Dr Bijoy Nandan, a vizsgálat vezetője. Hozzátette azonban, további vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, milyen hosszú is az állatok élettartama.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás