Hirdetés
greenfo/MTI

Egy napig volt a (július 21) vasárnap a Föld legmelegebb napja a mérések óta, hétfőn ugyanis még melegebb volt.

Megdőlt hétfőn az egy nappal korábban az EU műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus által mért melegrekord: a vasárnapi rekord 17,09 Celsius-fok volt, másnap, július 22-én pedig már 17,15 Celsius-fok volt a globális átlaghőmérséklet a bolygón – derül ki a klímaváltozást figyelő szolgálat bejelentéséből.

Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója elmondta, hogy bár nem lehet kizárni további rekordokat sem, az előrejelzések alapján az következő napokban kissé csökken az átlaghőmérséklet, de az éghajlatváltozás egyre erősebb, gyakoribb és hosszabban tartó szélsőséges időjárási jelenségeket hoz magával, példaként pedig az áradásokat említette. Legutóbb 2023. július 6-án jelentettek rekordot, akkor 17,08 Celsius-fokot mértek.

A hőmérséklet-ingadozásokról 1940 óta készítenek feljegyzéseket.

A Copernicus két hete jelentette be, hogy 2024 júniusa „melegebb volt, mint bármelyik korábbi június a feljegyzések kezdete óta”: a globális átlag 1,5 Celsius-fokkal meghaladta az iparosodás előtti szintet.

A klímaváltozást figyelő szolgálat figyelmeztetett arra is, hogy a globális átlaghőmérséklet júniusban már 13. hónapja volt egyfolytában rekordmeleg.

Nyitókép: Depositphotos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás