Hirdetés

Békéscsabán a Bartók Béla u. 20. szám előtti oszlopon hosszú évek óta fészkelt egy gólyapár. A helyiek Karcsinak és Klárának nevezték el őket. A fészek egy tartón volt,így biztonságban voltak a madarak. Valakinek ez nem tetszett, és elindult a fészek kálváriája.

A fészek alatt járda és kerékpárút is van. A ház akkori tulajdonosán kívül senkit nem zavart a fészekből potyogó szennyezés, az emberek örültek a gólyáknak. Az ingatlan tulajdonosa többször kérte a fészek áthelyezését, de kérése süket fülekre talált. Idén új tulajdonosa lett a háznak, aki szintén nem szereti a gólyákat. Ő is kérte a fészek áthelyezését. Kívánsága gyorsan teljesült. A fészektartót átrakták kb. 30 méterre lévő másik oszlopra, ami egy 10 emeletes épület előtt áll. Az eredeti fészek helyére fészkelést akadályozó csöveket tettek.

Karcsi hazajött, kereste az otthonát, nem találta. Nem értette, mi történt, de az oszloptól nem tágított. Néhányszor rászállt ugyan az új fészekre, kis időt ott töltött, de utána mindig visszatért a régi helyére. Pár nap után úgy döntött, nem törődve a csövekkel, új otthont épít azon a helyen, ahol hosszú évek óta lakott, fiókákat nevelt Klárával. Amíg Karcsi építette a fészket, a gólyaszerető emberek azért harcoltak, visszakerüljön a tartó az eredeti helyére.
A Békés megyei Kormányhivatalnál rákérdeztem, mi volt az oka a tartó áthelyezésének. Meglepő választ kaptam.A fészekből hulló gallyak, az ürülék zavarja az embereket, szennyezi a házat, járdát, kerékpárutat. Érdekes módon ez eddig nem volt probléma, most hirtelen az lett.

Amíg mi emberek a természetvédelmi szerveknél harcoltunk a gólyapár otthonáért, Karcsi szorgalmasan építette a fészket. Hamarosan segítsége is lett, mert Klára is hazajött. Együtt takaros kis gólyalakást építettek a régi fészek helyén. Fészektartó visszahelyezés most már nem jöhetett szóba, annyit lehetett tenni, hogy a kiálló csövek végét levágták. Miközben a munka zajlott, beszéltem a nemzeti park egyik munkatársával. Arról tájékoztatott, ősszel visszakerül a fészek alá a tartó. Ami meglepő, a helyszínen lévő nemzeti parkos illetékes a helyieknek azt mondta, ősszel újra megpróbálják a fészek áthelyezést. Ez azért érdekes. Ugyanattól a szervezettől két ember teljesen mást állít.

Ami biztos: Karcsi és Klára ragaszkodik az eredeti helyéhez.

Közben teljesen elkészült a fészek, hamarosan tojásokat melengetett a gólyapár. És kikelt az első fióka.Idén a gólyák győztek!
Azon leszünk, ez a győzelem végleges legyen, Karcsi és Klára maradhasson azon a helyen, ami évek óta az otthona.
Az elmúlt évek alatt megfogyatkozott a gólyaállomány. Áramütés, vadászat, szélsőséges időjárás, stb. tizedeli ezeket a csodálatos élőlényeket.
A gólya mindig is a magyar nép egyik legkedvesebb madara volt. Vigyázzunk a még meglévő gólyáinkra, az ő érdekeiket tartsuk szem előtt! Megható látvány a kelepelő vagy éppen a fiókáit etető gólyapár. Maradjon ez még sokáig így!
Fotók: Éliás Zsuzsanna

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás