A rovat kizárólagos támogatója
saját

Akik megannyi tapasztalat, kutatás és összegyűjtött tudás ellenére nem fogják fel a klímaváltozás tényét, a környezetvédelem és a természetvédelem fontosságát, azok ostoba politikusok és buta emberek. Azok a politikusok, akik tisztában vannak a veszélyekkel, beszélnek is róla, de nem tesznek semmit, azok pedig hitvány emberek.

Azok az emberek, akik ilyen politikusokat megválasztanak, akár kormányzati, akár ellenzéki szerepkörben és minden kritika nélkül elfogadják hazugságaikat – nos, azok ha a klímakatasztrófa az emberi létet fenyegető valósággá válik, akkor ne pánikoljanak, sírjanak és jajveszékeljenek, bűnbakokat se keressenek, hanem gondolkozzanak el azon, hogy miért választottak ostoba és hitvány politikusokat. Miért nem hallgattak volna azokra az okos és lelkiismeretes tudósokra, fiatalokra, szülőkre, nagyszülőkre, akik még időben figyelmeztettek, és akik Földanyánk és az emberiség jövőjének védelmében ma is bátran felemelik a szavukat.

Legyünk bármilyen világnézeten, bármilyen vallásúak, bármilyen politika irányultság hívei és szószólói, egy valamiben mégiscsak konszenzusra kell jutnunk, akár tetszik, akár nem. Mégpedig abban, hogy egy világbirodalom vezetőjétől egészen nincstelen koldusig, csecsemőtől az aggastyánig minden embernek van káros anyagcsere végterméke.

Nincsenek élő istenek, ahogy nincs tökéletes ember sem.

Mi valamennyien itt a Földön halandó emberek vagyunk, részei egy nagy körforgásnak, melyben galaxisok tűnnek el és születnek újak. Röpke életünket ne pazaroljuk el azzal, hogy ellenségeket, bűnbakokat keresünk és értelmetlen vitákat folytatunk olyan dolgokról, melyek beárnyékolják örömeinket, de nem oldják meg a problémáinkat. A természetet járó, a földet megművelő, természeti környezetben élő és a természet törvényeit ismerő emberek sokkal inkább érzékelik, hogy milyen, a gazdasági válságnál, a háborúknál is súlyosabb veszélyek leselkednek az emberiségre.

A klímaváltozás megannyi negatív hatása  immár mindenki számára érezhető módon lépett az emberiség számára kijózanító szakaszba. Amennyiben elfogadjuk és tiszteljük a természet törvényeit – amit kénytelenek vagyunk megtenni, mert jóval erősebbek nálunk -, akkor be kell látnunk, hogy bár mi vagyunk a legintelligensebb teremtmények, de nem mi vagyunk a természet önszabályzó rendszerének leghasznosabb élőlényei a Földön, hanem csupán a természet által nyújtott javak önző és mohó haszonélvezői, akik olyan sokat vettek már el az anyatermészettől, hogy végképp itt az ideje észhez térni és a klímakrízis kezelésére koncentrálni, mielőtt végleg eltűnne az utolsó ember is a földi evolúció színpadáról.

Zsák Ferenc Tibor
Hungarian Habitat Protection Society

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás