Hirdetés

A rendőrség 21 embert tartóztatott le Dél- Franciaországban és Spanyolországban, a gyanú szerint olyan – emberi fogyasztásra alkalmatlan – lovakat adtak el, amiket gyógyszerkísérletekhez használtak.

A lovak a Sanofi Pasteur gyógyszeripari óriás kísérleti telepéről kerültek ki. Ezeket a lovakat vakcinák tesztelésére használták, olyan antitesteket érleltek bennük, melyből veszettség vagy kígyómarás elleni szérumot állítottak elő. A kísérlet végén végeztek az állatokkal, majd a testükbe égették, hogy „emberi fogyasztásra alkalmatlan”. Az állatoknak ezek után kemencébe kellett volna kerülniük, ehelyett meghamisított egészségügyi papírokkal vágóhidaknak adta el a bűnbanda a lovakat.

A Sanofi cég szóvivője szerint az állatok egészségesek voltak, de emberi fogyasztásra alkalmatlannak voltak nyilvánítva. A 21 gyanúsítottat bűnszervezetben elkövetett üzletszerű kereskedelemmel gyanúsítják. A letartóztatottak között vannak állatorvosok és informatikusok is, akik az állatok papírjait hamisították meg. A francia hatóságok közleménye szerint mintegy száz rendőr és állatorvos vett részt a hajnali razziában összesen 11 kerületben.

A lovakat nem csak a francia élelmiszer feldolgozó iparnak adták el, de exportálták is, de egyelőre csak Spanyolország került képbe. Több más Európai országba is eljutott, de eddig nem hozták nyilvánosságra mely országok lehetnek még érintettek. Egyelőre nem tudni mennyi ló kerülhetett be az élelmiszerláncba, de legalább kétszáz gyógyszeripari lóról lehet szó, évek óta folyhatott a kereskedelem a kísérleti állatokkal.

Az év eleji címkézési botránynak nem voltak egészségügyi hatásai, ebben az esetben viszont nem lehet tudni, hogy jár e a kísérleti lovak fogyasztása bármilyen egészségügyi hatással az emberre – írta a GreenProfit.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás