Hirdetés

Rekordra készülnek Tatán! A legfrissebb adatok alapján mintegy 30 ezer vadlúd gyűlt össze a tatai Öreg-tavon. A vadludak tiszteletére minden évben megrendezésre kerülő fesztivál november 24-én várja az érdeklődőket.

A vadludak az eurázsiai tundrák vidékéről érkeznek minden évben Tatára, hogy a telet itt töltsék. Majd február végén, március elején visszaindulnak északi költőhelyeik felé. Tegnap 29 ezer vadludat számoltak a megyei természetvédők, a lúdtömegben felbukkant a fokozottan védett vörösnyakú lúd(Branta ruficollis) is. 10 ezer vadlúd pihen a szintén a Tatai Tavak Ramsari Területhez tartozó Ferencmajori -halastavak területén is. Mivel nagy az átmozgás a két terület között szinte biztosan megdől a rekord, ami a vadludak számát illeti a hétvégén megrendezésre kerülő XII. Tatai Vadlúd Sokadalmon.

Ekkora madártömeg esetén már a reggeli kihúzás is fantasztikus látványosságot ígér: aki látott vagy hallott valaha is ekkora vadlúdtömeget egyszerre feldübörögni, az sosem felejti el az élményt. Ezzel és a vadludak délutáni, szintén látványosnak ígérkező behúzásával, valamint a két időpont között számtalan színes programmal vár mindenkit a Tatai Vadlúd Sokadalom.
Az idei rendezvény díszvendége lesz az idén 35 éves fennállását ünneplő Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A nemzeti park bemutatkozása mellett számos az igazgatóság által működtetett természetvédelmi programról, valamint nagyközönségi akciókról és programajánlatokról is tájékozódhatnak az érdeklődők. A rendezvény területén folyamatosan megtekinthető egész napos fotókiállítás is várja a látogatókat. A Vidd haza Tatát! című tárlat a természet és a kultúra csodálatos találkozását mutatja be.

Tatai Vadlúd Sokadalom   fotó: Dömsödi FerencTatai Vadlúd Sokadalom fotó: Dömsödi Ferenc

A gyerekek természeti témájú mesékkel, mesekönyvekkel is találkozhatnak a rendezvényen. Telegdi Ágnes írónő, a z Ó, azok a csodálatos állatok könyvsorozat szerzője a helyszínen dedikálja is a műveit. Az írónő a saját fotóiból összeállított Csodálatos madarak falinaptárral is jelentkezik. Lesz teleszkópos madármegfigyelés és madárgyűrűzés, játszóház, az önkéntes sátorban pedig az önkéntességgel kapcsolatos tudnivalókról, információkról is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A vadludak tiszteletére minden évben megrendezésre kerülő fesztivál november 24-én várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján.
A rendezvény és annak valamennyi programja ingyenes. Részletes program: www.vadludsokadalom.hu

Kapcsolódó anyagok:

Ritka ludak Tatánál

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás