Hirdetés

Nem kapott választ a három környezetvédelmi szervezet nyílt levele, amelyet a Szövetségi Képviselők Tanácsához címeztek. Ellenben a gyűlésre igyekvő aktivistákat, még mielőtt a marosvásárhelyi SZKT helyszínére érkezhettek volna, a „legfelsőbb szintről” utasított tisztek és rendfenntartó erők várták.

Múlt héten három környezetvédelmi civil szervezet intézett nyílt levelet az RMDSZ miniparlamentjének, amelyet a testület küldötteinek és a csúcsvezetőségnek is eljuttattak. A nyílt levél emlékeztet az RMDSZ 2008-as parlamenti választási programjába foglalt ígéretre: Határozottan ellenezzük a ciános technológiát használó bányászati tevékenységeket (figyelembe véve a megelőzés elvét, a környezetünk és természeti értékeink megóvását kívánjuk biztosítani).

Ugyanakkor figyelmeztet, hogy a szövetség tevékenysége az utóbbi időben szöges ellentétbe került ígéretével, hiszen:
– az RMDSZ vezetése alatt álló Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium a Verespatakra tervezett, egész Európa legnagyobb ciántechnológiás bányájának környezetvédelmi engedélyének kibocsátására készül, ahol 200.000 tonna nátrium-cianidot használnának fel;
– a parlamentben blokkolva van a bányászati ciántechnológia betiltását célzó törvénykezdeményezés;
– az RMDSZ irányítása alatt álló Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium alárendeltségébe tartozó Fehér Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság tavaly júliusban kibocsátotta a régészeti mentesítési bizonylatot a verespataki Kirnyik hegyre, elhárítva egy akadályt a ciántechnológiás bányaprojekt útjából, és létrejött egy 70 millió dolláros megállapodás is a minisztérium és a Roşia Montană Gold Corporation között.

Elvártuk volna a Szövetségi Képviselők Tanácsától, hogy végre egyértelműen foglaljon állást a felvetett ciánproblémáról, és oldja fel az RMDSZ választási ígéretei és cselekedetei közötti nyilvánvaló ellentmondást.

A szombat reggel Marosvásárhely központjába érkező aktivista csoportot rögtön csendőrök és civilbe öltözött tisztek fogadták és igazoltatták, de mivel semmilyen törvényes kifogást nem tudtak emelni ellenük, sikerült eljutniuk az RMDSZ-gyűlés közelébe. A marosvásárhelyi Kultúrpalota előtt a Mentsük meg Verespatakot-mozgalom aktivistái fogadták a gyűlésre érkező RMDSZ-es küldötteket, akiknek nyomtatott formában is kézbesítették a nyílt levelet. Bár voltak, akik nyitottságot és megértést mutattak a téma iránt, sokan arrogánsan és elutasítóan fordítottak hátat a felkínált levélnek. Egy csendőrök által körülzárt csoport transzparensekkel figyelmeztetett: „Nem lesz cián, ígértétek, mikor a szavazatunkat kértétek”, „Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó”, „RMDSZ, ne áruld el Verespatakot, elveszíted a sok szavazatot!”. A gyűlésen végül nem került napirendre a nyílt levél által felvetett téma, sőt azt még válaszra sem méltatta az RMDSZ.

„Egy ekkora horderejű problémát nem lehet a szőnyeg alá seperni, még akkor sem, ha a probléma túl súlyos, túl felsőszintű ahhoz, hogy a romániai (magyar) sajtó egy része az arról való érdemi tájékoztatást elbírja.

Kelemen és Borbély miniszter urak az SZKT előtti napokban a TVR1 közszolgálati adó által a Verespatak-témában szerkesztett egyenes adásban való részvételüket visszautasították. Úgy tűnik, hogy levelünkre eddig az egyedüli válasz a civilruhás tiszt urak és csendőrség figyelmének ránk irányítása. De én akkor is számon fogom kérni az én ciánellenes szavazatomat rajtuk, ha ezentúl minden utcasarkon leigazoltatnak. Bár most megkérdőjelezem jóindulatukat és jószándékukat, hangsúlyozom azt is, hogy nem vagyok az RMDSZ ellensége, én az adott témában hozott döntéseiket és hozzáállásukat bírálom, arra kérve őket, térjenek vissza ígéreteikhez, és tűzzék nyilvános vitára a verespataki bányaprojekttel és a ciántehnológia használatával kapcsolatos álláspontjuk.” , nyilatkozta Kovács Zoltán Csongor aktivista, a Zöld Erdély Egyesület elnöke.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás