A rovat kizárólagos támogatója

Egy évvel később adja csak ki a glifozát használatáról szóló tudományos állásfoglalását az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) – közölte a szervezet. Ez lényegében azt jelenti, hogy több mint egy évet csúszhat a valószínűsíthetően rákkeltő kategóriába sorolt gyomirtó betiltása az Európai Unióban.

A glifozát használatát 2017-ben korlátozott időre engedélyezték, 2022 nyarán kellett volna kijönnie az EFSA állásfoglalásának, amely alapján az Európai Bizottság és a tagállamok még az idén dönthettek volna a növényvédőszer engedélyének megújításáról.  A PAN Europe nevű, a kémiai növényvédőszerek használata ellen küzdő szervezet közölte, elítélik az EFSA döntését, és tiltakoznak a glifozátról szóló döntés elhalasztása ellen.

Simon Gergely, a szervezet vegyianyag-szakértője szerint az EFSA-nek bőven elég ideje volt arra, hogy kiadjon egy állásfoglalást az „elfogadhatatlan veszélyről”, amit az emberi szervezetre és a környezetre is káros hatású glifozát jelent.

A Monsanto vegyipari óriás által gyártott glifozát alapú gyomirtó szer használatát 2017-ben – hazánk támogatásával – korlátozott időre újra engedélyezték az EU-ban. A szer további sorsáról 2022-ben lesz uniós döntés  Fotó: Jean-Francois Monier / AFP

„A független tudományos kutatások eredménye világos: a glifozát genotoxikus anyag, amely valószínűleg rákkeltő hatású, és elfogadhatatlan a környezetre gyakorolt negatív hatása.”

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság arra hivatkozva halasztotta el az állásfoglalást, hogy sokkal több tudományos anyagot bocsájtottak a rendelkezésükre, mint ami az ilyen kiértékeléseknél megszokott. Via 444.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás