Hirdetés

Magyarország az uniós halászati politika reformjának nyertese lehet. Az EU szüntesse meg a jelenlegi halászati rendszert életben tartó káros támogatásokat – javasolja a Greenpeace.

A Greenpeace képviselői ma reggel a Vidékfejlesztési Minisztériumban egy halászhálónyi támogató képeslapot adtak át Bognár Lajos helyettes államtitkárnak.  Az átadáson az Európai Unió halászati politikájának reformja volt a téma, melynek szükségességéről és irányáról a zöld szervezet és a Minisztérium egyetért: a tengerek kifosztása helyett fenntartható hazai halgazdaságokra van szükség!

Európai szinten a Greenpeace egyik legfontosabb célja, hogy az Unió gyökeresen változtasson a jelenlegi halászati rendszerén. Most közpénzek segítségével fenntartott hatalmas halászhajók fosztják ki a világ tengereit. A rabló halászat miatt a tengeri halállományok 70-80 százaléka veszélyeztetetté vált, 13 százaléka pedig teljesen összeomlott. A harmadik világbeli halászok évszázadok óta jól működő megélhetési módja mára ellehetetlenült. A rossz európai szabályzás miatt a halászhajók a kifogott halaknak akár 60 százalékát is döglötten dobják vissza: nem lesz belőlük táplálék, viszont a tenger élővilágából kikerülnek.

Rodics Katalin, a Greenpeace szakértője elmondta: „A zöldek célja az, – és ebben a magyar kormány is partner – hogy az EU megszüntesse a jelenlegi halászati rendszert életben tartó káros támogatásokat és azokat átcsoportosítsa a fenntartható halgazdaságok fejlesztésére. A váltásnak Magyarország az egyik fő nyertese lehet. Hazánk mind földrajzilag, mind szaktudás tekintetében alkalmas arra, hogy fenntartható forrásból származó édesvízi halat biztosítson Európa számára.”

Az édesvízi halgazdálkodás fejlesztése számottevően segítheti az iparszerű halászat visszaszorítását, az óceánok élővilágának megmentését. A magyar EU elnökség idején Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter több európai miniszterrel közösen javasolta, hogy a Közös Agrárpolitika a jövőben jelentősen támogassa az édesvízi halgazdálkodást. Magyarországnak az édesvízi haltermelés területén kiváló adottságai vannak. A legnagyobb mennyiségben termelt halfajunk a ponty. A jelenlegi haltermelési infrastruktúra jobb kihasználásával és új beruházásokkal Magyarország a jelenlegi 22 ezer tonnás haltermelését mintegy 10 ezer tonnával növelhetné 2020-ra. A fejlesztéshez szükséges a tervezett Uniós reformok bevezetésére és a nemzeti szabályozás felülvizsgálatára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás