Hirdetés

A Paloznak és Alsóörs közötti partszakaszon elkezdődött annak a Balatonnak a pusztulása, amit eddig ismertünk, szerettünk. Ma ezt még csak a közel másfél kilométer hosszúságban, 20 és 100 méter között változó szélességben pusztuló nád jelzi. A szakértők szerint a folyamat nem áll meg ezzel, egy új, a Balaton és az emberi használat szempontjából kedvezőtlenebb állapot alakul ki a parti övezetben, ha nem lépünk időben.

A Paloznaki Horgász Egyesület tagjai figyeltek fel arra, hogy valami nem stimmel a náddal a Paloznaki-öbölben. Eltelt a tavasz, aztán a nyár is elkezdődött, de a korábban kiváló nádat nevelő területen nem jöttek a zöld hajtások, nem újult meg a nádas, ahogy máskor. Próbáltak nem hivatalos csatornákon választ kapni az ügyre, de nem jártak megnyugtató eredménnyel. Végül az egyesület elnöke, Zajacz István a község polgármesteréhez fordult.

Czeglédy Ákos augusztus elején hivatalos kérdést intézet az illetékesnek vélt szervezetekhez, a Balaton-felvidék Nemzeti Parkhoz és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz. S amíg a válaszra vártak, megkért engem, hogy a magasból is készítsek néhány felvételt az érintett részről, hátha okosabbak leszünk. Ezekből a képekből derült ki igazán, milyen hatalmas területre terjed ki a pusztulás. Ráadásul nem áll meg a Paloznaki-öböl partján, az Alsóörs nyugati része előtti Szerdahelyi-öbölben a paloznakinál is nagyobb a halott terület.

Szinte minden parti ingatlantól bejáró töri át a nádat a vízig – Fotó: Győrffy Árpád

A fenti helyzet négy negatív tényező együttes hatására alakult ki. Ezek az alábbiak

  • a nádast felszabdaló stégek, bejárók, nyiladékok, feltöltések,
  • a gyakran tartósan magas vízszint,
  • a nádaratások elmaradása és
  • az Alsóörs és Paloznak határán a tóba nyúló “spicc” elé épített kikötő móló

Mint írják, a stégekkel, bejárókkal, nyiladékokkal, feltöltésekkel felszabdalt nádasokba behatolnak a hullámok, és a víz felőli oldalon megindul a nádasok erodálódása, kiligetesedése, végső soron a vízoldali nádas pusztulása. A nádasövbe nem odavaló növények, pl. kultúrfák, bokrok, idegenhonos és/vagy invazív növények, állatok települnek be. Mindez rontja a nádasok és végső soron a Balaton ökológiai állapotát.

Részletek Győrffy Árpád cikkében a Balatontipp.hu-n >>>

Kapcsolódó anyagok:

Százmilliós luxuslakásokkal teszi tönkre Balatonszemest az Otthon Centrum tulaja

Mohó beruházók, láncfűrészek, daruk, beton, térkőhalmok – Hajósy Adrienne a Balaton jelenéről

Nád nélkül Balaton sem lesz

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás