A rovat kizárólagos támogatója

Komplett lakótelep épült Kínában csak sertéseknek. Az emeletes épületekben nemsokára akár évi 800 ezer disznó is születhet. A gigateleppel a növekvő lakossági igényt akarják kielégítése, de a koncentrált termelés komoly állat- és humánegészségügyi kockázatokat is jelenthet. Mi lesz pl., ha egy migráns eldob egy szendvicset?

Az Euronews beszámolója szerint Dél-Kína egyik hegységében valóságos lakótelepet építettek a sertések számára. Két darab hét emeletes épületben már most folyik az állattenyésztés, de tervezik további négy emeletes épület felhúzását is, amelyekből az egyik akár 13 emeletes is lehet.

A „disznóvárost” kizárólag az állatok számára létesítették, a tervek szerint pedig a jövőben akár 30 ezer kocának is lakhelyet biztosíthat majd a lakótelep, ahol évi több mint 800 ezer malac születésére számítanak. Az emeletes épületek előnye, hogy nem csak energiát takarítanak meg, hanem további erőforrásokat is. A lakótelepet azért hozták létre, mert Kína szeretné korszerűsíteni gazdálkodási módszereit, illetve saját termelésből kielégíteni a növekvő lakosság hússzükségleteit.

sertés lakótelep kína belső  kép:euronews

A hatalmas telep uganakkor aggodalomra ad okot a betegségekkel kapcsolatban annak ellenére, hogy több óvintézkedést is tettek,. Az egyik ilyen, hogy próbálják megakadályozni a levegő áramlását az egyes szintek között. A helyszínen hulladéküzemre is szükség lesz, ahol elsősorban nagy mennyiségű sertéstrágyát kell majd megfelelően kezelniük-írta az agrárszektor.

Egyetlen hatalmas vágóhíddá változtattuk a Földet

Drámai képet mutat a vadon élő, néhány kilónál nagyobb testű állatok számossága és össztömege a bolygón. Háziállatok 63%, emberek 27%, vadvilág 9%.

 

Kapcsolódó anyagok:

Az új agrárminiszter szerint lehet, hogy egy migráns miatt van sertéspestis

Búcsú a marhasülttől, avagy a bűnös hús

Egyetlen hatalmas vágóhíddá változtattuk a Földet

Lelkes tudósok, vonakodó fogyasztók – Kína erőlteti a GM növényeket

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás