Hirdetés
(X)

Szlovénia igazán népszerű úti cél a közép-európai országok körében, elsődlegesen a természetközeli utazást kedvelők között. Nem is csoda, hiszen természeti értéke páratlan. Ennek köszönhetően az ország igen nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és a természeti értékek megóvására. Mindez pedig a turizmus területén is megjelenik ökoturizmus formájában. Amennyiben te is a természetközeli úticélokat részesíted előnyben, ez a cikk neked szól!

Ökoturizmus Szlovéniában
Szlovénia régóta élen jár a környezettudatosság tekintetében Európában. Nem is csoda, hiszen elképesztő természeti értékekkel rendelkezik, melynek fontosságát minden téren hangsúlyozzák. Mindez érthető okokból megjelenik a turizmus területén is. A szlovén ökoturizmus alapja a természeti értékek védelme és a természetközeli látnivalók és programok biztosítása az ide érkezők számára. Legyen szó a szállásról vagy a különböző elérhető programokról, a környezetvédelem mindenképpen része lesz az élménynek.

Fenntartható szálláshelyek
Kezdjük talán a szálláshelyekkel, hiszen a nyaralásunk szervezésekor is talán ez szokott első lépésként szerepelni. Az ökoturizmus részeként számtalan szálláshelyet találhatunk, melyek kimondottan odafigyelnek a környező természeti értékek védelmére. Érdemes tehát ezen lehetőségek közül választanunk, hiszen ezzel mi is részt vehetünk környezetünk megóvásában.

Kempingek
Mivel az országba érkező turisták elsődleges célja Szlovénia természeti kincseinek felkutatása, érthető, hogy a kemping szállásforma miért is olyan népszerű. Az országban számos magas színvonalú kemping található meg, ahol nagyobb sátrakban és faházakban szállhatunk meg. Mindez természetesen eldugott erdei területeken, adott esetben vízpart mentén. Amennyiben a fentiek nem győztek meg, az országban több, mint száz lakókocsis megállóhely található meg. Tehát ez is nagyszerű opció az ide érkezők számára.

Környezettudatos apartmanok
Azok számára, akik a kempingezést nem annyira kedvelik, számos ökoapartman áll rendelkezésre. Ezek szintén valamilyen folyóparti vagy erdei lokáción találhatók meg. Néhány esetben az üdülők még az alacsony energiafelhasználásra is odafigyelnek a környezetvédelem jegyében.

Falusi turizmus
Az erdei kis szállások mellett a falusi turizmus is igazán népszerű az országban. Ez a lehetőség nem csak a természetközeli szállást biztosítja a turisták számára, hanem az állatokkal tarkított farmokat is helyszínül kínál. A farmon élő állatok ellátása mellett sok szállás biztosít egyéb szórakoztató programokat, legyen szó gyümölcsszedésről vagy sajtkészítésről.

Természetközeli programok
A fent részletezett szálláshelyek további különlegessége, hogy a programok tekintetében is széles skálán biztosítanak lehetőségeket. Ez az ideális lokációnak és az ökoturizmus fontosságának eredménye.

Borvidékek
Hazánkhoz hasonlóan Szlovéniában is értékes borvidékeket találhatunk, melyek természetesen a turizmus részévé váltak. A borvidékek területén megtalálható turisztikai központok és szállások nagy hangsúlyt fektetnek a kiemelkedő színvonalra. Az ide érkező vendégek borsétákon, borkóstolókon, szüreti fesztiválokon vehetnek részt. Utóbbihoz természetesen a megfelelő dátum kiválasztása is szükséges, érdemes tehát időben elkezdeni a szervezést.

Sportlehetőségek
A lélegzetelállító természeti értékeknek köszönhetően az aktív kikapcsolódást kedvelők is előszeretettel látogatják Szlovéniát. Nem is csoda, hiszen rengeteg sportlehetőséget kínálnak a különböző helyszínek:

  • Vadvízi evezés
  • Horgászat
  • Kerékpározás és túrázás
  • Canyoning
  • Kajakozás és kenuzás

A fenti lista természetesen nem teljes, azonban talán ezek a legnépszerűbb választások az országban nyaralók körében.

Közlekedés
A szállás és a programok mellett természetesen a közlekedésben való tudatosság is elősegíti a környezettudatos utazást. A nagyvárosoktól távoli szálláshelyek megközelítése nem lesz egyszerű tömegközlekedéssel, emiatt sokan választják az autós megoldást. Ezzel nincs is semmi probléma, azonban ebben az esetben a környék bejárása inkább gyalogos vagy kerékpáros formában ajánlott. Ezzel te is részt veszel a természeti értékek védelmében. Az utazáshoz szükséged lesz autópálya matricára, melyet a Vignetteslovenia.si oldalon könnyedén beszerezhetsz.

Szlovénia ökoturizmusa nem meglepő módon vonzza a környező országok turistáit. A számtalan szállás- és programlehetőség nagyszerű kikapcsolódást nyújt elképesztő természetközeli helyszíneken.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás