Hirdetés

A kerámia héjak készítése még egy kevésbé ismert és népszerűsített területnek számít a fogászat, azon belül is az esztétikai fogászat témakörén belül.

Hogyan tehetik szebbé a fogainkat ezek a kerámia héjak? A segítségükkel egyrészt eltakarhatók a kisebb hibák, emellett módosítható a fogak formája, illetve az elszíneződött és sárga fogak szebbé tételére is remekül alkalmazható megoldásnak számít.  További előny velük kapcsolatban, hogy egyrészt kíméletesek a fogakhoz, másrészt viszonylag rövid idő alatt el is tudnak készülni. Rövid bejegyzésünkben tehát azt mutatjuk meg, hogy miként tehetünk szert esztétikus fogakra héjkerámia alkalmazásával.

Mit érdemes tudnunk a héjkerámiáról? 

A kerámia héj egy vékony kis lapocska, amit a javításra szoruló fogakra lehet ragasztani. Nagy előnye, hogy a felhelyezéséhez mindössze pár millimétert szükséges eltávolítani a fog felszínéről. Leginkább az első fogaknál tapasztalt rendellenességek kapcsán szokás alkalmazni.

Egyik típusa a direkt héj. Ezt a fogorvos készíti el a rendelőben, méghozzá speciális kompozit anyagok felhasználásával. Összetételét tekintve egymásra helyezett rétegekből épül fel.
A másik fajtája az indirekt héj. Ennek az elkészítéséhez már lenyomatot szükséges venni a rendelőben, aminek alapján a fogtechnikus kidolgozza azt. A fog előkészítése után speciális ragasztóval történik a helyére illesztése.

Kiknek jelenthet jó választást a héjkerámia? 

Olyan személyeknek, akiknél már a professzionális fogfehérítés sem képes eredményeket hozni. A szélsőségesen elszíneződött fogak esetében a héjkerámia még mindig képes tartós javulást előidézni. Sérült vagy letört fogak esetében is képes kíméletes megoldást nyújtani. A segítségével akár a fogzománc hibáit vagy a sérüléseit is el lehet tüntetni. A kerámia héj emellett ideális választást jelenthet olyan esetekben is, amikor a fogak formája nem megfelelő. Természetesen azt fontos leszögezni, hogy ez nem szabályozó, hanem csak egyfajta korrekciónak számít.

Milyen esetekben nem javasolt a héjkerámia alkalmazása?

Az erős éjszakai fogszorítás vagy éppen fogcsikorgatás esetén nem javasolt a héjkerámia, mert a szorítás és a csikorgatás is túlságosan intenzív terhelésnek tenné ki a héjakat. Szintén kizáró ok lehet a rossz szájhigiénia, a túlzott mértékben károsodott fog, vagy éppenséggel az erős harapási rendellenesség is.

Amennyiben ezek a körülmények nem állnak fenn, úgy számos esetben célszerű fontolóra venni a kerámia héjat, mint ideális megoldást a fogazat esztétikai javítása kapcsán.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás