Hirdetés
(X)

A legtöbb munka esetében igaz a mondás, hogy egy bizonyos minőség elérése a feladat során felhasznált eszközök szempontjából is elengedhetetlen, ha valóban szép eredményeket szeretnénk elérni. Manapság egyre népszerűbb az otthoni barkácsolás, a DIY alkotások és az ünnepekhez közeledve szót említhetünk az egyedi, saját kézzel készült ajándékokról is. 

Az sem ritka, hogy a meglévő, vagy a frissen vásárolt ingatlan egyes részeit, esetleg részleteit részben spórolásból, részben környezetvédelmi szempontból, részben a magunk örömére a két kezünk munkájával varázsolunk széppé. Ezeknek a munkálatoknak a leggyakoribb anyaga a fa, hiszen ez az egyik olyan alapanyag, amely könnyen és szépen megmunkálható, felújítható.

A fafelületek csiszolása

A fafelületek felújítása, karbantartása, elkészítése során, akármelyikről is legyen szó, a fa sajátos tulajdonságai miatt nem menekülhetünk meg a csiszolás feladatától. 

Akár régi felületeket szeretnénk megújítani, akár újonnan elkészített, fából készült dolgokat akarunk festeni, mindig fontos, hogy a festés és a végső felületkezelés előtt teljesen sima felületet hozzunk létre. Ehhez a feladathoz a leggyakrabban használt eszköz a csiszolópapír vagy csiszolóvászon, népszerű nevén a smirgli. 

A csiszolópapírok felhasználási területei

A csiszolópapírt nemcsak az otthoni barkácsolás és felújítómunkák során használják, hanem fontos szerepe van a festőiparban, a bútoriparban, de még a műanyagipar, a gépjárműipar, sőt a cipőipar, a gumiipar és a kerámiaipar sincs meg csiszolóvászon nélkül. 

A felsorolásból kitűnik, hogy nemcsak fafelületek megmunkálásakor hasznosak, hanem sokféle anyag felületkezelésében is szerepet kapnak. Ez a sokféle felhasználás okozza azt, hogy csiszolópapír és csiszolópapír között komoly különbségek lehetnek.

A csiszolópapírok fajtái

Az 1kulcs.hu csiszolópapírjai között minden felülethez és feladathoz megtalálod a legmegfelelőbbet. A választásnál vedd figyelembe a csiszolandó felület anyaga mellett azt is, hogy milyen munkafázisban szeretnéd használni, valamint milyen célokat szeretnél elérni vele. 

A facsiszoláshoz például először a durvább felületű smirglik lesznek megfelelőek, P-40 és P-100 között, amellyel a nagyobb felületi egyenetlenségek is megszüntethetőek. Második átcsiszoláshoz már egy finomabb csiszolópapírt érdemes választani, P-120 és P-200 között. A végső simításhoz pedig egy egészen finom változat javasolt a tökéletes felület eléréséhez.

A csiszolóvászon felülete érdes a hordozófelületre ragasztott szemcséknek köszönhetően. Már maga a hordozóanyag is sokféle lehet, készülhet papírból, vászonból és szivacsból is, de a szemcsék is sokféle nagyságban, anyagban és keménységben állnak rendelkezésünkre. 

A felület érdessége a durvától a nagyon finomig változhat, a szemcsék anyaga lehet kerámia, korund vagy az egyszerre legpuhább, ugyanakkor legellenállóbb cirkon is. A legdurvább felület P-40, míg a legfinomabb P-3000 számot kap.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás