Hirdetés
hvg hírlevél

Dánia, a világ egyik sertéstenyésztő hatalma új útra tér, és példát kíván mutatni más országoknak is arra, hogyan lehet csökkenteni a fenntarthatósági szempontból igencsak káros húsfogyasztást.

A világon elsőként a Mette Frederiksen vezette kormány nyilvánosságra hozott egy olyan útitervet, melynek végén a dánok a jelenleginél jóval több növényi alapú élelmiszert fogyasztanak majd.
A negyvenoldalas program szerint Koppenhága nagyvonalúan támogatja az organikus növénytermesztést, az állati fehérjéket kiváltó alternatív megoldások kifejlesztését, sőt még az étkezésre szánt gombák fermentálását is.

A terv célja ugyanakkor nem az, hogy a dánok teljesen leálljanak a húsfogyasztással, csak az, hogy ne az állati eredetű táplálékok uralják a menüt. A Frederiksen-kormánynak önkéntes segítői is vannak, egyikük, Trine Krebs kulináriai fesztiválokat rendez, séfeket oktat és folyamatosan jelen van a közösségi oldalakon is, hogy népszerűsítse a növényi alapó eledeleket. Sőt még abba is belement, hogy a Gazda feleséget – Krebs esetében férjet – keres nevű reality show-jának helyi változatában is fellépjen.

Egyébként van mit tenni Dániában, a felmérések szerint a megkérdezettek 57 százalékának egyelőre nem áll szándékában csökkenteni a húsfogyasztást.

Dánia, amely más országoknak is példát mutathat a fenntarthatóság kérdésében

Nyitókép: húsbolt Koppenhága Depositphotos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás