A rovat kizárólagos támogatója

A modern építőipari trendek határozottan az automatizált rendszerekkel átszőtt okosotthonok felé tendálnak. Egyre több ilyen ingatlan épül Magyarországon is, melyek költségesebbek ugyan, mint a hagyományos lakóházak, ellenben hosszabb távon megtérülő befektetésként tekinthetünk rájuk. Lényegesebb azonban ma már figyelembe venni a divatos megoldások mellett azt is, hogy leendő okosotthonunk környezettudatos és jövőálló legyen, hiszen csak így érdemes belefogni tervezésükbe.

A jövőállóság tekintetében mindössze azt kell figyelembe vennünk, hogy ne egy zárt és erősen korlátolt rendszert válasszunk otthonunkba, hanem egy nyitott, akár hosszú évek múltán is szabadon bővíthető, több gyártó termékével is kompatibilis szisztémát.

„Ez a fenntarthatóságon túl rendkívül fontos alapvetés akkor is, ha környezetvédelmi törekvéseink lennének, hiszen a szabadon kalibrálható, egymással összedolgozó részegységek az alapjai annak, hogy okosotthonunkban környezettudatos életet élhessünk.” – jegyzi meg Szarvas Péter, a Chameleon Smarthome alapítója.

Okostermosztát a fűtés szabályozásáért

Egy általános háztartásban a legtöbb rezsiköltséget rendszerint a fűtés emészti fel. Ez nem meglepő annak fényében, hogy az év 12 hónapjából gyakran 7-8-ban, tehát több mint az év felében aktívan üzemel a fűtésrendszer, ennek megfelelően rendkívül lényeges lehet minden okosotthonban automatizálni a termosztátot. Ez a szenzorokra épülő megoldás folyamatosan monitorozza a helyiségeket, képes akár külön épületrészenként szabályozni a fűtés mértékét, hogy mindenhol egységesen meleg legyen, ami nemcsak az épületszerkezetnek tesz jót, de mindemellett a komfortszintünket is megnöveli, illetve a költségek tekintetében egyaránt rengeteget spórolhatunk vele.

A hőmérsékletingadozás ugyanis a legrosszabb a fűtési költségek tekintetében, lévén egy 24 Celsius fokra melegített lakás hőmérséklete sokkal egyszerűbben, illetve kevesebb energia vagy fűtőanyag felhasználásával tartható fenn, mintha hagynánk kihűlni, és ismét megpróbálnánk elérni az eredeti hőfokot. Egy okosotthonban mindezt ráadásul nemcsak automatizálhatjuk, de távolról is szabályozhatjuk – ha éppen megérkezett például egy melegfront, és nincs szükség olyan melegre –, de a rendszerkombináció egyaránt sokat segíthet a spórolásban. Az árnyékolástechnika például éppen ilyen, hiszen a redőnyök szigetelőhatásával télen rengeteget nyerhetünk a fűtési költségeken, ha a két technológia összedolgozik.

Árnyékolástechnikával a páratlan hűtésért

 Lényeges azonban külön is kiemelni az árnyékolók szerepét az okosotthonokban, hiszen ezen a téren ma már rendkívül fejlett megoldások léteznek. Az automatizált redőnyök és zsaluziák például olyan jól szigetelnek, hogy míg télen a fűtést, addig nyáron a hűtést képesek alaposan megtámogatni. A kültéri megoldások mindezt alapvető tulajdonságaikból és kialakításukból fakadóan tudják, hiszen extra réteget képeznek a nyílászárók előtt, ezáltal odakint felfogják a napfényt, amivel nemcsak a káros UV-sugárzást, hanem a belső helyiségek hőmérsékletét alaposan befolyásoló hőenergiát is idő előtt megszűrik.

Világos azonban, hogy az esetek többségében nem tartózkodunk egész nap otthon, és nem tudjuk folyamatosan szabályozni az árnyékolók állását a legoptimálisabb hatás érdekében. Éppen ezt szolgálják majd az okosotthonok rendszerei, melyek a kapcsolódó fény- és hőmérsékleti szenzorokkal állandóan a kinti értékekhez tudják igazítani a lamellák vagy a redőnypalástok állását, méghozzá automatikusan, a mi közbeavatkozásunk nélkül, a számunkra legelőnyösebb beállításokkal. Az árnyékolók ráadásul kommunikálhatnak például a szellőzőrendszerrel vagy a légkondicionálóval, ezáltal folyamatosan egymásra ügyelve, a másikat kiegészítve tudják megteremteni a lakásban a kellemesen hűvös komfortot, amivel rengeteget spórolhatunk.

A redőnyök és zsaluziák folyamatos, automatizált működésével ugyanis már 4-5 Celsius fokkal hűvösebb lehet a lakásban, így kánikulák kivételével elegendő takarékon üzemeltetni a légkondicionálót, ami rengeteg energiaspórolás. Természetesen az árnyékolók kombinálhatósága rengeteg egyéb területen lehet kitűnő, így ébresztőkkel, biztonsági rendszerekkel, de időzítőkkel egyaránt hatásossá tehető.

 Automatizált világítással csökkenthetjük az áramszámlánkat

 Közel sem csak a hűtőrendszer képes falni az energiát egy okosotthonban, hanem többek között a világítás is. Ezt a legtöbb ilyen épületben nagyon egyszerű automatizálni, hiszen dacára a különféle takarékos égőknek és megoldásoknak, a legjobb az lesz a környezetünknek, ha minél kevesebbet működtetjük az izzókat, illetve csak gyenge fényerőn használjuk őket. A mai okosotthonok eleve olyan világításrendszert kapnak, melyek a szenzorok révén képesek felmérni a kinti és a benti fénymennyiséget, majd ahhoz igazítani az izzók fényerőjét, de mindez szabályozható manuálisan, nem mellesleg pedig rengeteg más egyéb szemponthoz igazítva is automatizálható.

Példának okáért a világítás és az árnyékolástechnika különösen jól együtt tud működni. Amennyiben például elég fény van még odakint, de a félig leengedett redőny miatt nem látunk megfelelően, akkor beállításaink függvényében a villanykapcsoláskor is a redőnypalást mozdul majd meg, hogy a lámpáknak ne teljes energiával, csak legfeljebb takarékon kelljen üzemelnie mindaddig, amíg optimális ez a felállás. Egy év alatt egy jól kalibrált rendszerrel rengeteget megtakaríthatunk ilyen apróságokkal.

 Hangirányítással a környezetünkért

 Belegondoltunk már abba, hogy a különféle távirányítókhoz vásárolt, majd kidobott elemekkel mennyire szennyezzük a környezetünket? Egy átlagos háztartásban legalább 7-8 távirányítót találunk, melyekben évente akár két alkalommal is szükség lehet elemcserére, ami rengeteg veszélyes hulladékot eredményez. Egy okosotthonban azonban a távirányítást a legtöbb eszköznél és rendszernél hangirányításra cserélhetjük, ami nemcsak sokkal kényelmesebb módja például a világítás felkapcsolásának, a redőny leeresztésének vagy a fűtés bekapcsolásának, hanem a fentiek miatt környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás