Hirdetés

Gerhard Plattner egy legenda, ő az az ember, aki úgy vezet, hogy azt tanítani kéne. Legalábbis annak, aki takarékosan akar autózni. A nyitott ablak sokkal rosszabb, mint a légkondi – 10 spórolási tipp egy nagy profitól.

Az osztrák Gerhard Plattner nevéhez olyan rekordok fűződnek, minthogy tankolás nélkül autózott 2000 ezer kilométert egyszer egy Skoda Fabiaval, valamint 9000 kilométert autózott 419 euróból.   Állítja, hogy a gyártók által ígért minimál fogyasztási adatok is elérhető bárki által, igaz nem könnyen. Legutóbb egy Prága-Hannover-Prága utat csinált meg egy Volkswagen Transporter 2.0 literes TDI dízellel 4,9 literes átlagfogyasztással. (A gyártó papíron 6,1 literes átlagfogyasztást ad meg.) 

 

Ennek kapcsán osztott meg 10 tippet. A többségük mondjuk evidenciaként hat, de ha Plattner mondja, kicsit más a hitelességük-írta a hvg.hu

Első, hogy előrelátóan vezessünk, minden egyes felesleges fékezés többletfogyasztást eredményez később.

Kettő: lehetőség szerint minél többet haladjunk „vitorlázva”, vagyis üresben.

Három: a mai motorok az alacsony fordulatot szeretik. Például az említett VW TDI ideális fordulatszáma, fogyasztás szempontjából 1000-1200-as percenként.

Négy: az előző folyományaként, az ehhez tartozó lehető legmagasabb fokozatot válasszuk. 

Öt: amikor egy emelkedőhöz érnénk, érdemes előtte gyorsítani, majd magasabb fokozatba kapcsolni, mint simán gyorsítás nélkül, visszakapcsolgatva leküzdeni az emelkedőt.

Hat: ha lehetőség van rá és van terünk, a lejtőn gyorsítsunk, így akár megspórolható néhány visszakapcsolás a következő emelkedőn.

Hét: felejtsük el a tempomatot, ami automatikusan tartja a sebességet. Soha nem fog olyan hatékonyan vezetni, mint egy okos sofőr.

Nyolc: ellenőrizzük a guminyomást. A rossz értékre fújt abroncs duplán megkéri az árát. Egyszer a többletfogyasztáson, egyszer pedig a gyorsabb elhasználódáson.

Kilenc: a légkondi és más elektromos eszközök sok energiát fogyasztanak, ha nem szükséges ne használjuk őket.

Tíz: ugyanakkor a ne nyitott ablakkal autózva frissüljünk, ha már választani lehet, a klíma sokkal kevesebbet követel fogyasztáson, mint a letekert ablakok.
 

A HVG további autós tippeit ezen a linken találja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás