A rovat kizárólagos támogatója

A helyben megtermelt és felhasznált elektromos áram jó a lakosságnak, a helyi gazdaságnak és hozzájárul az energiarendszer stabilitásához, az ország energiafüggetlenségéhez. Ezért egyszeri akciók helyett hosszú távi kiszámítható támogató környezetet kell teremteni:

  • Támogatni kell, hogy az emberek és közösségek passzív fogyasztóból aktív termelő-fogyasztóvá váljanak, arányaiban minél több elektromos energiát termelve, felhasználva helyben.
  • Lehetővé kell tenni, hogy az elektromos áram egymás között minél könnyebben megosztható legyen.
  • A tervezéshez, telepítéshez kapcsolódó eljárásokat könnyebbé, gyorsabbá kell tenni.
  • Fogyasztásarányos visszatérítendő támogatásokkal segítsék a napelemek elterjedését, vissza nem térítendő támogatásokkal segítsék a szociálisan rászoruló családok bekapcsolódását a megújuló energiaforrások használatába.

Többek között ezeket javasolták közép-kelet-európai szakmai szervezetek országaik kormányfőinek, vezetőinek közösen írt levelükben.

A REPower EU cselekvési terv és az EU napenergia-stratégiájának közzétételével az Európai Bizottság felismerte, hogy a napenergia sokkal jobb energiaforrás a fosszilis tüzelőanyagoknál. Az energiabiztonság és az energiafüggetlenség biztosítása mellett a tetőkön megvalósuló napelemes beruházások általában a legtöbb munkahelyet teremtik a tőkebefektetés egymillió eurójára vetítve, csökkentik az energiaszámlákat, és lehetővé teszik a polgárok és a közösségek számára, hogy saját maguk váljanak megújuló villamos energia termelőivé, és csatlakozzanak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.

„Az európai uniós stratégiák, jogszabályi kötelezettségek az éghajlatváltozás, a megújuló energiák vagy a fosszilis erőforrások kivezetése területén messze nem tökéletesek. Jó alkalmat jelentenek azonban hazánk számára is, hogy segítségükkel erősítsük hazánk energetikai függetlenségét, energiabiztonságát.” – mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

A lakossági napelemek támogatása mellett kiemelten kell kezelni a helyben történő energiamegosztást és az energiaközösségeket. A sűrűbben lakott településrészeken, társasházakon, vegyes használatú körzetekben termelt napenergia közvetlenül felhasználható az épületen vagy a kisfeszültségű hálózaton belül, nem terheli a közép- és nagyfeszültségű hálózatot, amely már nagyobb napelemes rendszerek befogadására nem alkalmas. A megtakarított rezsiköltség a helyi közösségben marad, annak gazdaságát, társadalmát, környezetét gyarapítja. – tette hozzá Kovács Bence, az MTVSZ közösségi energia szakértője.

Nyílt levél a REPowerEU és az EU napenergia-stratégiájáról május 25-én a közép-kelet-európai államfőknek (Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia):

angol verzió: https://caneurope.org/open-letter-solar-energy/ 

magyar verzió: https://www.mtvsz.hu/uploads/files/CEE-CAN-MTVSZ-napelem-level-magyar.pdf

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás